WordPress: het populairste CMS

CMS; het populairste CMS

De afgelopen twee weken hebben we gesproken over het thema CMS. Zoals vorige week ook aangekondigd werd, zou er deze week een artikel verschijnen over het populairste CMS: WordPress. In dit artikel wordt aandacht besteed aan wat WordPress is, hoe het is ontstaan, de voordelen ervan en WordPress bij VIP Internet.

WordPress

In 2003 begon WordPress met weinig regels code om het publiceren van tekst op het internet gemakkelijker te maken. Op dat moment was het aantal gebruikers nog op één hand te tellen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de populairste CMS’en. Bij VIP Internet is WordPress het meest gekozen CMS.

Open Source Project

WordPress is een Open Source Project, wat betekent dat er over de hele wereld gebruikers bezig zijn met de ontwikkeling ervan. Iedereen is vrij om het te gebruiken, voor zowel een persoonlijke site of een site met commerciële doeleinden. Om WordPress te kunnen installeren heb je een webhost nodig die voldoet aan de minimale eisen om dit CMS te kunnen laten draaien. Je WordPress-site kun je zelf helemaal bewerken. WordPress is een van de meest veelzijdige tools voor publiceren op het web.

Geschiedenis

Het doel van WordPress was om een publicatie systeem te ontwikkelen dat gestroomlijnd is en PHP en MySQL gebruikt. De naam WordPress werd niet vanaf het begin gebruikt, ‘b2/cafelog’ was de naam die voor de eerste versies werd gebruikt. WordPress wordt onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) gepubliceerd. Elke nieuwe versie heeft zijn eigen naam, behalve de allereerste versie (versie 0.70). Versie 1.0 werd Davis genoemd en op 25 januari 2004 gelanceerd. De laatste versie, 4.1, heet Dinah.

Voordelen

Er zijn meerdere redenen waarom WordPress zo populair is. We hebben de voordelen daarom in een overzichtelijke tabel geplaatst.

Voordeel Toelichting
Constante ontwikkeling Jaarlijks gemiddeld 8 nieuwe updates. Gemakkelijk te installeren.
Onbeperkte functionaliteiten Met meer dan 25.000 verschillende plug-ins biedt WordPress een groot aanbod aan functionaliteiten.
Gebruiksvriendelijkheid Voor zowel beginners als ervaren gebruikers is WordPress gemakkelijk om mee te werken.
Leveranciersonafhankelijk Doordat WordPress een open-source project is, ben je niet afhankelijk van de bouwer van je website.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) De technologie achter WordPress is van de grond af afgestemd op zoekmachineoptimalisatie.
Kosten Het ontwikkelwerk is grotendeels al gedaan, waardoor je meer budget kunt besteden aan SEO, inhoudsoptimalisatie, social media en e-mailmarketing.

Uiteraard kleven er ook enkele nadelen aan WordPress. Doordat er relatief veel updates per jaar zijn, vraagt WordPress om onderhoud. Daarnaast kan een website soms traag worden als je veel verschillende plug-ins gebruikt.

WordPress bij VIP Internet

Bij VIP Internet bieden we klanten ook de mogelijkheid om WordPress te gebruiken. Wanneer je het bestelt, zal VIP Internet het gratis voor je installeren. Binnen 5 minuten ben je online en kun je aan de slag met WordPress. Er zijn verschillende hostingpakketten waar je WordPress bij VIP Internet op kunt installeren.

Dit CMS vraagt, zoals al gezegd, om onderhoud door regelmatige updates. Bij VIP Internet brengen wij onze klanten altijd op de hoogte van belangrijke updates via social media. Het is handig om ons te volgen op Twitter, om op die manier op de hoogte te blijven van de laatste updates en nieuwtjes. Daarnaast raden wij onze klanten aan om W3 Total Cache, WP-Super Cache en Wordfence te installeren. Dit komt de snelheid van je website ten goede. Wanneer je Wordfence gebruikt, krijg je ook mailtjes van Wordfence met belangrijke updates.

Mocht je vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Volgende week verschijnt alweer de laatste artikel over CMS’en. Daarin zal aandacht besteed worden aan onze eigen migratie naar WordPress.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel