Wij gaan over naar WordPress

We gaan over naar WordPress

Omdat het bij VIP Internet deze maand de maand van de CMS’en is, ben ik in gesprek gegaan met Jeroen, het creatieve brein achter de migratie van vip.nl naar WordPress. Op dit moment zijn wij namelijk onze huidige website zelf aan het overzetten naar WordPress. In dit artikel lees je over ons gesprek, waarin ik hem enkele vragen stel. We hebben het zoal over wat we precies hebben gedaan, waarom we dit hebben gedaan en tips hierover.

Nou Jeroen, waarop draaide onze website voordat we overstapten op WordPress?

“Een aantal jaren hebben wij de keuze gemaakt om een eigen CMS te bouwen. We dachten op dat moment dat dit sneller zou zijn en het voordeel zou hebben dat we het volledig naar eigen wensen konden inrichten. We hebben daar toentertijd best veel werk aan besteed. In een eigen CMS is het moeilijk om alles goed te laten werken en te zorgen dat het veilig is. Ook de mogelijkheden wat betreft uitbreiding waren vrij beperkt.”

Op het moment dat jullie een verandering op de site wilden doorvoeren, wie zorgde hier dan voor?

“Eenvoudige veranderingen aan teksten konden wij zelf wel doorvoeren, maar wanneer het om een omvangrijkere verandering ging, waren wij vrij afhankelijk van de programmeurs. Wanneer je iets veranderd wilde hebben, moesten zij jou helpen. Om het CMS flexibeler te maken, was je veel tijd kwijt. Op zich is het bouwen van een basis CMS niet heel veel werk, maar het optimaliseren kost veel tijd.”

Wat was de hoofdreden om over te stappen naar WordPress?

“In overleg met andere medewerkers kwam de noodzaak voor flexibiliteit. Daarnaast hebben we binnen ons bedrijf een afdeling die gespecialiseerd is in WordPress, waar we dus hulp konden vragen als dat nodig was. WordPress is erg geavanceerd en biedt vele mogelijkheden. Binnen WordPress maken we ook nog gebruik van een extra plug-in, namelijk Visual Composer. Deze plug-in biedt nog meer flexibiliteit wanneer je pagina uit meerdere onderdelen bestaat. Het werkt prettig want je kunt heel gemakkelijk elementen verslepen. Het biedt ook een front-end editor, je ziet daarmee wat je doet. WordPress biedt dit niet standaard aan, maar Visual Composer voegt dat voor ons toe.”

Welke voordelen merk je met het werken met WordPress?

“Stel dat wij iets nieuws willen, dan zouden we bij ons oude systeem naar een programmeur moeten die dat moest maken. WordPress heeft al een hele verzameling met plug-ins die je gemakkelijk in je eigen website kunt plaatsen. Ze zijn niet altijd precies 100% zoals je wilt, maar wel een heel eind. Als je bijvoorbeeld het weerbericht op je website wilt plaatsen, dan biedt WordPress daar al meerdere opties voor. Dan zit er mogelijk wel een zonnetje in het wolkje, dat je er eigenlijk niet wilt hebben, maar je hoeft het niet helemaal zelf te bouwen.”

“Daarnaast biedt dit CMS veel veiligheidsupdates. Je eigen CMS moet je onderhouden, WordPress wordt voor je onderhouden. Het is constant in verbetering dus kost je weinig tijd.”

Zijn er ook enkele punten waar jullie tegenaan liepen tijdens de migratie?

“Binnen WordPress heb je veel thema’s, waar je uit kunt kiezen. Deze kun je zelf ook wel enigszins aanpassen naar je eigen stijl, maar wij hebben al een site en we willen dat de nieuwe site qua huisstijl hetzelfde eruit blijft zien. We kunnen er niet zomaar een standaard thema inzetten. We willen geen verschil zien tussen ons oude en nieuwe thema. Dat is dus een afweging die je moet maken. Je moet er of veel tijd in stoppen om het aan je eigen stijl aan te passen of een nieuwe standaard stijl kiezen. Het is dus wel mogelijk om het volledig naar je eigen wensen en stijl te maken, maar dit kost wel meer tijd.”

Viel de migratie je mee of tegen?

“De migratie valt mee, maar het is eenvoudiger om je website direct in WordPress op te bouwen. We zijn kritisch over de styling. We missen weinig in WordPress, maar je moet wel zorgen dat hetgeen dat je overzet past in WordPress. Afbeeldingen zitten bijvoorbeeld op een bepaalde manier in ons oude CMS, in WordPress werkt dat iets anders. Het werkt vaak wel handiger, maar je moet het wel omzetten.”

Heb je nog tips voor toekomstige WordPress gebruikers op basis van je ervaringen?

“Nou, er komen dan wel vaak updates uit voor WordPress, maar het is wel belangrijk om die updates dan ook daadwerkelijk door te voeren. Want als je dat niet meteen doet, en er komt weer een nieuwe update uit, dan loop je op gegeven moment te ver achter als je niet elke keer snel updatet. Dus; elke update snel uitvoeren en vooral als het veiligheidsupdates zijn.”

“In de meeste situaties, is het niet slim om een eigen CMS te bouwen. Als je de vóór- en nadelen tegen elkaar af gaat wegen, dan zie je eigenlijk dat WordPress alleen maar voordelen biedt. Alles gratis, je kunt met 1 klik van alles toevoegen. Het enige is dat het bij WordPress wat moeite kost om elementen in precies jouw huisstijl te krijgen. Maar dat weegt zeker niet op tegen alle voordelen!”

En dat brengt ons alweer aan het einde van dit gesprek. In dit artikel heb ik je proberen mee te nemen in het gesprek tussen Jeroen en mij over onze migratie naar WordPress. Mocht je nog vragen hebben of kun je wat advies gebruiken, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel