Haal meer uit je WiFi thuis

#Tips #Informatief

Door Albert | 23-04-2020

Deel dit bericht

Zit je midden in een conference call, hapert plots de verbinding. Je verstaat elkaar niet meer en daarna valt de verbinding volledig weg. Je belt opnieuw in, maar krijgt de melding dat het signaal slecht is. Is deze situatie herkenbaar?

Een slechte of wegvallende WiFi-verbinding kan enorm frustrerend zijn. In dit artikel willen we, op een laagdrempelige manier, uitleggen hoe je de draadloze verbinding thuis verbetert.

Een aantal tips in dit artikel vereisen dat je inlogt op het modem. Op de achterkant van het modem vind je een sticker met het model, versienummer en inloggegevens. Raadpleeg de handleiding om onderstaande wijzigingen door te voeren. Ben je de handleiding kwijt? Google dan het model en de versienummer, vermeld op de sticker, om een digitale versie te vinden.

 

Frequentieband activeren

Net als een radiogolf werkt het WiFi-signaal via een frequentieband. Dit is een onzichtbaar kader waarin alle mogelijke frequenties zijn vastgelegd. Voor bijvoorbeeld de FM-radio is de frequentieband ingesteld van 87,50 MHz tot 108,00 MHz. Binnen deze kaders kunnen radiostations hun programma uitzenden.

De kaders van WiFi-signalen werken hetzelfde als bij radiogolven. Er zijn tegenwoordig echter twee frequentiebanden om uit te kiezen: 2.4 GHz en 5 GHz. De nieuwe zendtechniek 5 GHz is sneller dan haar voorganger. Het nadeel is dat het bereik hiervan minder groot is.

Op vrijwel elk modem of router staat standaard alleen 2.4 GHz ingesteld. Dit omdat nog niet elk apparaat 5 GHz ondersteunt. Door beide opties op je modem te activeren vergroot je het totale frequentiebereik. Ondersteunt jouw laptop of pc deze nieuwe norm? Dan kun je meer snelheid en minder verstoring uit je draadloze internet halen.

 

Frequentiekanaal aanpassen

Je WiFi maakt dus gebruik van een specifiek frequentiekanaal binnen de frequentieband. Er ontstaan problemen als buren of omwonenden massaal op hetzelfde kanaal als jij werken. Het signaal zal dan verstoren, wegvallen of soms gewoon ontzettend langzaam zijn.

Dit kan eenvoudig worden aangepast door in te loggen op het modem en het frequentiekanaal aan te passen. Maar welk kanaal is het meest optimaal?

Er zijn tools om alle gebruikte frequenties in je omgeving te analyseren. Dit geeft een beeld van frequenties die nog niet in gebruik zijn. Dat is dé informatie die je helpt om het signaal te verbeteren.

Installeer een signaal-app op je mobiel om overal in huis het optimale kanaal te bepalen.
Voor Android kun je kiezen voor bijvoorbeeld ‘Wifi Analyzer’ of 'Netspot'.
Voor iOS is 'Networkanalyzer Pro' een goede optie.

Welke app je ook kiest, zorg ervoor dat je geen onveilige software installeert. De vereiste permissies verschillen ook per app. Wil je de vereiste toegang op je telefoon niet verlenen? Kies dan een programma voor de computer of gebruik een webversie.

 

WPA2 als beveiliging

In stap 5 van dit blog werd al kort benoemd dat WPA2 de gewenste manier van beveiligen is. Naast veiliger werken, zorgt het ook voor een snellere verbinding. De encryptie bij WPA2 zorgt ervoor dat er minder druk op de overige resources staat. Haal het maximale uit je modem of router met deze instelling.

 

Gebruik een WiFi-repeater

Ondanks het optimaliseren van instellingen is er een kans dat je huis simpelweg het signaal blokkeert. Te dikke muren, meerdere verdiepingen, een onhandig aansluitpunt, al deze factoren spelen mee bij je draadloze verbinding.

Het gebruik van een WiFi-repeater kan dan de uitkomst zijn. Dit apparaat kopieert in feite je bestaande WiFi-verbinding en stuurt deze opnieuw door. Het verlengen van het signaal zorgt ervoor dat plekken met slecht bereik in je huis beter verbonden zijn. Een WiFi-repeater kun je al vanaf een paar tientjes aanschaffen.

Let op: stel dit apparaat goed in en voer regelmatig updates uit om misbruik te voorkomen.

 


Bovenstaande tips kunnen je helpen om het WiFi-signaal te verbeteren. Het is echter geen garantie dat signaalproblemen volledig worden opgelost. Er spelen meerdere factoren mee, die niet altijd bekend zijn. Heb je vragen over je draadloos signaal thuis? Neem dan contact op met je internetprovider.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid