Wat is Plesk en waarvoor gebruiken we het?

#Informatief #Plesk

Door Albert | 31-07-2019

Deel dit bericht

Binnen VIP Internet maken we gebruik van Plesk op onze servers. We krijgen regelmatig de vraag; wat is Plesk precies?

Plesk is een gebruiksvriendelijk controlepaneel om je server te managen. Je beheert hiermee de hosting en e-mail van je domeinen. Binnen Plesk kun je eenvoudig accounts en gebruikers aanmaken. Per gebruiker kun je zelf de rechten en mogelijkheden instellen.
 

Verschil Plesk en DirectAdmin
Plesk en DirectAdmin zijn beide controlepanelen om servers te beheren. Toch zijn er merkbare verschillen tussen beide softwarepakketten. Voorop staat dat beide opties voldoende mogelijkheden bieden om je server te managen. Welke optie fijner werkt of ‘beter is’ blijft een persoonlijke voorkeur.

Je kunt DirectAdmin omschrijven als een paneel dat simpel oogt, maar voor de minder technische eindgebruiker toch complex is. Het is een uitgebreid en compleet paneel waar je zelf verder aan kunt sleutelen. Beheer je zelf de server en heb je ervaring met deze software? Dan is het zelf kunnen aanpassen van het paneel een waardevolle toevoeging.

Plesk wordt gezien als een gebruiksvriendelijke en professionele oplossing met een groot scala aan mogelijkheden. Je kunt eenvoudig plug-ins zoeken en installeren via het paneel. Zo maken programma’s als WordPress toolkit en ImunifyAV je website automatisch up-to-date en veilig. Plesk biedt ook veel vrijheid; met enkele klikken zet je zelf een staging-omgeving op om nieuwe websites te testen. Ondanks de hoge mate van vrijheid is het niet mogelijk om zelf aan de functionaliteiten van het paneel te sleutelen.
 

Waarom hebben we gekozen voor Plesk?
Binnen VIP Internet hebben we lange tijd meerdere panelen gebruikt. Er is gewerkt met Cpanel, Plesk, DirectAdmin en ons eigen systeem. Onze focus ligt nu nog op één systeem waar we expert in zijn geworden; Plesk. Dit betekent niet dat andere panelen minder goed zijn.

We merken dat onze eigen kennisontwikkeling en werkwijze het meest aansluiten met Plesk. Ook onze klanten geven aan dat Plesk intuïtief werkt.

Onze keuze voor Plesk is persoonlijk. We kunnen servers snel uitrollen en gewenste instellingen aanpassen. Het paneel is ook voor onze eindgebruikers prettig om mee te werken. Er zijn structureel updates en de software wordt continu ontwikkeld en verbeterd.
 

Vergroot je kennis
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Plesk? Plesk biedt gratis documentatie en zelfs online cursussen aan. We hebben zelf ook verschillende handleidingen en veelgestelde vragen. Onze support collega’s helpen je graag verder om je wegwijs te maken.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid