Wat is een CMS?

De term CMS zul je vaak horen bij het bouwen of beheren van een website. In dit blog bespreek ik wat een CMS is en wat de voordelen ervan zijn. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een keuze maken of een CMS bij jouw website past.

Waar staat CMS voor?

CMS staat voor een content management systeem. Simpel gezegd is het een stuk software die je in staat stelt eenvoudig je eigen website te beheren. Met het gebruik van deze software kun je bijvoorbeeld snel de lay-out van een pagina aanpassen en content plaatsen. Je hebt geen technische kennis of ingewikkelde codes nodig om een website aan te passen. Een CMS als WordPress heeft de wereld van internet flink veranderd. Hierdoor kan vrijwel iedereen zelf een eenvoudige website opzetten.

Is een CMS geschikt voor mijn website?

Ben je helemaal thuis in de wereld van HTML-codes, javascript en PHP? Als je antwoord nee is, dan is een CMS duidelijk voor jou geschikt. Je behoudt namelijk zelf de controle over je website met het gebruik van CMS-software. Het aanpassen van het uiterlijk van de website en toevoegen van blogs, artikelen of afbeeldingen is veel intuïtiever en sneller.

Welke CMS-software is er?

Er is veel diversiteit aan CMS-software op de markt. We zien dat bij ons de meest gebruikte software WordPress, Joomla, Drupal en Concrete5 zijn. Hieronder vind je een korte uitleg over de verschillende systemen.

    WordPress is verreweg de meest gebruikte software. En dat is niet zonder reden: WordPress is erg gebruikersvriendelijk. Daarnaast is het een open-source systeem, wat betekent dat er constant relevante verbeteringen en optimalisaties zijn. WordPress en de meeste plug-ins zijn gratis te gebruiken. Het nadeel is dat de populariteit ook onder hackers geldt. Plug-ins bij WordPress zijn een populair doelwit waardoor er regelmatig veiligheidsupdates nodig zijn.
    Joomla is in veel opzichten vergelijkbaar met WordPress. Het is open-source, gratis te gebruiken en redelijk gebruikersvriendelijk. Toch is Joomla net iets ingewikkelder in het gebruik dan WordPress.
    Drupal is erg veelzijdig en modulair van aard. Dat betekent dat je Drupal volledig kunt aanpassen naar jouw specifieke wensen of situatie. Om de volledige functionaliteiten te benutten is het wel nodig kennis van deze software te hebben.
    Concrete5 wordt vaak door ontwikkelaars en webdesigners gebruikt. Het is gedeeltelijk opensource, veel plug-ins of thema’s zijn helaas niet gratis. Het is erg gebruikersvriendelijk en het aanpassen van pagina’s is erg eenvoudig.

Wat is het beste CMS?

Dit is een veelgestelde vraag, helaas zonder makkelijk antwoord. Het hangt van je eigen situatie af welke CMS het beste is. Er zijn een aantal belangrijke factoren die je antwoord beïnvloeden. Denk aan het budget, bestaande ervaring of kennis en het doel van je website. Wil je een relatief eenvoudige website beheren en ben je op zoek naar een gratis en erg gebruikersvriendelijk systeem? Dan is bijvoorbeeld WordPress of Joomla erg geschikt. Vind je het leuk om je in te lezen in de mogelijkheden van het CMS en wil je de gehele lay-out per pagina’s aanpassen? Dan voldoen Drupal of Conrete5 meer aan je wensen.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel