VPS versus Dedicated servers

VPS vs. Dedicated server

Afgelopen weken zijn er twee blogs verschenen over het thema Virtual Private Servers (VPS). Januari is bij VIP Internet de maand die in het teken staat van Managed Cloud Servers, het VPS productportfolio van VIP. Allereerst heb ik besproken wat een VPS is en vervolgens de voordelen van een VPS op een rijtje gezet. Al vaker viel de term dedicated server. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen een onze VPS’en, Managed Cloud Servers, en een dedicated server. Dat zal in deze blog aan bod komen.

Je kunt op verschillende manieren je website(s) hosten: shared hosting, virtual private servers, managed hosting en met dedicated servers. Shared hosting is van deze vier de server het minst geavanceerd wat betreft performance en keuzemogelijkheden en is daardoor ook het goedkoopste. Wanneer je een wat uitgebreidere server zoekt, kun je de opties VPS, managed hosting of dedicated hosting overwegen. We zullen in deze blog VPS en dedicated servers met elkaar vergelijken op vier gebieden: flexibiliteit en optimalisatie, controle en personalisatie, ondersteunende functie en de prijs.

Flexibiliteit en optimalisatie

Met een dedicated server heb je volledige toegang tot de fysieke server en de volledige toegang tot al haar resources. Met een VPS krijg je de een gevirtualiseerde machine op een server die ook een aantal andere virtuele omgeving heeft. Met een gevirtualiseerde omgeving deel je de CPU (processor) en RAM (werkgeheugen) met andere virtuele machines en je hebt speciale toegang tot de opslag die door het hostingbedrijf aan jou zijn toegewezen. Met dedicated server hosting kun je, omdat je niks deelt met andere klanten, alle rescources benutten op de server.

Op basis van het bovenstaande klinkt een dedicated server erg aantrekkelijk, maar de meeste websites hebben niet de volledige kracht van een dedicated server nodig. Een VPS bied je de mogelijkheid om te groeien of te krimpen met je behoeftes, zodat je servergrootte en online eisen gewaarborgd worden en je niet betaalt voor ruimte die je ook niet gebruikt. Ook is een VPS ook gemakkelijker te verplaatsen naar een nieuwe server. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn met de hardware. Wanneer je snel een grotere virtuele omgeving nodig hebt kun je daarnaast snel op -en afschalen. VIP werkt hiervoor met het OpenStack platform, waardoor je heel makkelijk kan groeien of krimpen.

Controle en customization

De verschillen tussen dedicated servers en VPS op het gebied van controle en customization zijn te verwaarlozen. Het enige significante verschil tussen de twee is of het besturingssysteem draait op een fysieke hardware of virtuele hardware. Vanuit het oogpunt van een gebruiker, zullen de twee waarschijnlijk hetzelfde werken omdat je in beide gevallen administratieve toegang hebt tot het besturingssysteem en beheersoftware zoals Plesk.

Ondersteunde functies

Zowel dedicated hosting en VPS’en bieden de klant de volledige controle over de serveromgeving. Daarom kunnen beide hostingvormen dezelfde set van software functies bieden; ervan uitgaande dat ze over de resources beschikken die nodig zijn om ze te draaien.

Enkele populaire mogelijkheden die beschikbaar zijn op beide hostingvormen:

  • Blogging
  • Content Management Systemen
  • Webwinkels
  • Developmenet
  • Back-ups
  • SSL certificaten

Prijs

Het grootste verschil tussen dedicated en VPS hosting zijn de kosten die je per maand betaalt. Dedicated servers kunnen een stuk duurder zijn. VPS’en heten bij VIP Managed Cloud Servers heb je al voor € 30 per maand, een dedicated server kun je bij VIP Internet verkrijgen vanaf € 199 per maand.

Volgende week zal de laatste blog verschijnen in het thema van VPS. Hierin zullen we het hebben over Extended Service Level Agreement van VIP Internet.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel