De voordelen van een VPS

De voordelen van een VPS

Januari is VPS-maand bij VIP Internet. Vorige week verscheen de eerste blog over VPS met daarin een uitgebreide uitleg over wat VPS is, het verschil tussen unmanaged en managed VPS en het deskundige advies van onze professionals. In deze blog zal ik ingaan op de voordelen die een VPS biedt. Maar eerst nog even in het kort, wat een VPS ook alweer was. VPS staat voor de afkorting virtual private server en het is een virtuele machine op een fysieke server.

Het kiezen voor een VPS is verstandig wanneer je een shared hosting pakket bent ontgroeid, maar ook geen behoefte hebt aan een dedicated server. Een dedicated server is duurder en vooral interessant voor websites met erg veel verkeer en veel resources vragen. Een VPS biedt daarvoor de ideale middenweg.

Beveiligingsvoordelen

Omdat een VPS draait als een eigen instantie en niet wordt beïnvloed door andere VPS’en in het systeem wanneer er problemen zijn, biedt een VPS enorme veiligheidsverbeteringen ten opzichte van shared hosting. Bij shared hosting loop je namelijk het risico dat wanneer er een aanval is op een website, in potentie alle sites die op die server gehost zijn aangetast kunnen worden.

Ook je privacy wordt met een virtual private server gewaarborgd. Omdat je je omgeving met niemand anders deelt, is er ook geen andere website op jouw server die toegang tot jouw files zou kunnen hebben.

Maatwerk

Omdat je bij een VPS een eigen omgeving hebt, heb je veel in eigen handen. Je kunt je eigen applicaties kiezen zoals Apache, PHP en MySQL. Als je een van deze diensten op maat wilt hebben, kun je wijzigingen op de server toepassen om ze op jouw behoeftes af te stemmen. Er is bij een VPS dus een hoge mate van ‘customization’. Daarnaast kun je de installatie van server applicaties doen wanneer je wilt zonder het systeem te herstarten. Ondanks dat je je server deelt met andere VPS gebruikers, jouw VPS server beïnvloed geen andere server .

Specifieke middelen

Op een VPS server heb je een toegewijde hoeveelheid resources (RAM en CPU), beschikbaar op elk moment. In tegenstelling tot shared hosting is er niemand anders op uw server die gebruik maakt van hetzelfde resources. Ook kun je de server gebruiken voor een back-up, file storage etc. en maakt een VPS het mogelijk om een ongelimiteerd aantal websites te hosten via Apache’s virtual hosts.

In deze blog is aandacht besteed aan de voordelen van een virtual private server. Het biedt meerdere beveiligingsvoordelen, je kunt het inrichten naar je eigen wensen en het biedt specifieke middelen.
Het zou geen VIP maand zijn als er volgende week niet weer een blog verschijnt over VPS, dus volgende week zal ik het hebben over VPS vs. Dedicated servers. Mocht je meer informatie willen over een VPS bij VIP Internet, dan kun je altijd contact opnemen met onze deskundige helpdesk.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel