Is jouw thuisnetwerk veilig?

#Tips #Informatief

Door Albert | 14-04-2020

Deel dit bericht

Een checklist om de veiligheid van je netwerk te verbeteren

 

De meeste bedrijven investeren veel geld in professionele oplossingen om het netwerk snel en veilig te houden. Een beveiligde verbinding is ongekend waardevol om geïnfecteerde bestanden en datalekken te voorkomen. Als de controle over het systeem door criminelen wordt overgenomen, leidt dat vaak tot een shutdown of chantage. Deze impact kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van een onderneming.

Ook voor particulieren is cybercriminaliteit, zoals identiteitsfraude, een groot risico. In dit blog lees je daar meer over.

Nu we massaal thuiswerken is het verstandig om zelf je thuisnetwerk te controleren. Volg onderstaande checklist om de veiligheid van je netwerk te verbeteren. Ook voor alleen privégebruik is het waardevol om deze lijst door te nemen.

 

  1. Verbonden apparaten

Breng alle apparaten, aangesloten op je internetverbinding thuis, in kaart. Van Ambilight tot Smart TV tot desktop, elk verbinding beïnvloedt de veiligheid van het volledige thuisnetwerk. Voorkom dat je onnodige schakels in je netwerk gebruikt. Vrijwel elke modem heeft een ingebouwde routerfunctie. Gebruik je een router en heb je deze niet geconfigureerd? Dan kun je ervoor kiezen je router uit het netwerk te halen.
 

  1. Configuratie router/modem

Door in te loggen op het controlepaneel van het modem (of je router) kun je poorten en firewalls instellen. Er is tegenwoordig weinig technische kennis nodig voor een slimme configuratie. Het controlepaneel zelf biedt uitleg en (online)handleidingen zijn simpel te volgen. Ben je de handleiding kwijt? Google is je grootste vriend. Op de sticker van je modem vind je het model, versienummer en inloggegevens. Heb je nog nooit ingelogd? Zorg dan dat je altijd eerst het admin-wachtwoord wijzigt.
 

  1. Updates… alweer?

De meeste veiligheidstips die op internet circuleren gaan over het updaten van software. Ook in onze eerdere blogs wordt dat tot in den treure benoemd. Deze stap blijft een van de belangrijkste manieren om je online veiligheid te vergroten. Update regelmatig de firmware van alle apparaten aangesloten op je netwerk. Cybercriminelen zitten niet stil en vinden steeds nieuwe ingangen voor exploits en hacks. Updates zijn nodig om hackers voor te zijn, stel het installeren hiervan dus niet uit.
 

  1. Firewall en scanners

Je vaste pc of laptop is met thuiswerken een belangrijke tool. Hoe zorg je ervoor dat deze ook voor zakelijk gebruik voldoende beveiligd is? Windows 10 biedt met Windows Defender voor standaard gebruik al aardig wat bescherming. Op het gebied van virusscanning en tegenhouden van phishingwebsites is Windows Defender niet optimaal. Een populair besturingssysteem als Windows is daarnaast een gewild doelwit voor criminelen. Daarom is het verstandig een extra virusscanner of firewall te gebruiken. Er zijn gratis scanners beschikbaar die soms beter werken dan betaalde varianten. Dit onderzoek van de consumentenbond geeft een goed beeld in de beoordeelding van gratis en betaalde virusscanners. Gebruik je macOS? De standaard beveiliging van Apple is erg goed. Let er wel op dat deze ingebouwde firewall geactiveerd is.
 

  1. WiFi-verbinding

In Stap 2 wordt het correct instellen van het modem besproken. Een belangrijk onderdeel dat extra aandacht verdient is WiFi. Het draadloos internetgebruik valt niet meer weg te denken. Bij een laptop of pc is bekabeld internet mogelijk, voor je tablet of mobiel is dat niet het geval. Zorg dat het wachtwoord van je WiFi-verbinding veilig is ingesteld. Kies in de instellingen WPA2 als beveiliging en AES als versleuteling. Creëer daarna een wachtwoord dat niet snel te raden valt. Deel het wachtwoord niet met buren. Je kunt ook het unieke identificatienummer van apparaten (het mac-adres) handmatig toevoegen zodat je de toegang beperkt en volledig onder controle houdt.

 

Naast de veiligheid van je netwerk is de snelheid van je internet belangrijk met thuiswerken. Het WiFi-netwerk maakt gebruik van een frequentie om het draadloze signaal te sturen. Als meerdere routers en modems in je omgeving dezelfde frequentie gebruiken, dan stoort dit. Hierdoor wordt je internetverbinding trager. Zelfs wasmachines en magnetrons kunnen een frequentie verstoren. In het volgende blog leggen we uit hoe je de juiste WiFi-frequentie bepaalt en instelt.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid