Tips met registeren van domeinen

#Tips

Door Albert | 16-07-2019

Deel dit bericht

Het registreren van het juiste domein is erg belangrijk voor jouw website. De gekozen domeinnaam heeft een enorme impact op je online vindbaarheid. Dus hoe bepaal je de ideale naam en extensie? In dit artikel geven we enkele tips bij het registreren van een domein.

De juiste naam bepalen

Er zijn een aantal beperkingen bij het registeren van je domein. Een domein mag namelijk alleen letters, cijfers en een verbindingsstreep bevatten.

Het is verstandig om je domeinnaam zo relevant mogelijk te maken voor jouw huidige business en toekomstige plannen. Voorkom dus het gebruik van jaartallen of woorden die onvoldoende beschrijven wat je aanbiedt. Is dat niet mogelijk, dan is het verstandig om enkele alternatieve domeinen te reserveren.

Op een juiste wijze domeinen gebruiken beïnvloed de waarde van je merk. Gebruik je teveel aparte domeinen? Dan kan dat afbreuk doen aan je merk of activiteiten. Een recent voorbeeld is Coolblue. Jarenlang gebruikten ze meerdere domeinnamen en aparte webshop voor hun producten. Zo werden laptoptassen en laptops op twee aparte websites verkocht. Vorig jaar besloten ze over te gaan op het unieke Coolblue domein. Naast de cross-sell mogelijkheden is het voor klanten makkelijker één domeinnaam te onthouden.

Extensies

Heb je een internationale website of wil je juist lokaal gevonden worden? De juiste extensie kan een meerwaarde opleveren en je onderscheiden van vergelijkbare sites.

In totaal zijn er bijna 6 miljoen .nl domeinen geregistreerd. Het aandeel van overige extensies als .com of .net is in Nederland relatief beperkt. Uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland blijkt dat het overgrote deel van online bezoekers kiest voor een .nl-variant als meerdere extensies naar dezelfde website verwijzen. Hierbij is er één uitzondering; philips.com.

Internationaal gezien blijft .com erg populair en wekt de verwachting dat de website internationaal handelt en in het Engels geschreven is.

Domeinnaam bezet

Heb je eindelijk de perfecte domeinnaam gekozen maar blijkt deze bezet te zijn? Dit is vervelend maar toch heb je een aantal opties.

Alternatieve naam
Je kunt een alternatieve naam bedenken of extra woorden toevoegen. Ook is een verbindingsstreep een optie. Zorg echter dat er geen verwarring ontstaat met jouw domein en andere registraties. Het zou vervelend zijn als klanten op de verkeerde website terechtkomen omdat je gekozen naam teveel op een bestaande website lijkt.

Alternatieve extensie
Is de naam bezet maar zijn er nog extensies beschikbaar? Dan kan het interessant zijn om deze vast te leggen. Als je een andere extensie dan .nl kiest communiceer dit dan ook duidelijk in je marketinguitingen. Zoals aangegeven geven Nederlanders (onbewust) de voorkeur aan .nl-domein.

Domein kopen
Niet elk domein wordt actief gebruikt. Het is mogelijk en toegestaan om via een Whois-opdracht de eigenaar van het domein te zoeken en benaderen. Je kunt deze linkgebruiken om de administratieve eigenaar van .nl-domeinen te zoeken. Er zijn ook partijen die populaire domeinnamen opkopen. Op de landingspagina van de website staat een vermelding met contactgegevens. Houd er wel rekening mee dat deze partijen andere prijzen hanteren dan een hostingbedrijf.

Let op..

Tot slot wil ik je waarschuwing voor bedrijven die je proactief benaderen om je vergelijkbare domeinen te verkopen. Er wordt door deze telefonische verkopers aangegeven dat een andere extensie van je domein is aangevraagd door iemand anders. Je hebt vervolgens de optie om het domein direct vast te leggen voor enkele honderden euro’s boven de reguliere prijs. Dit lijkt misschien geen oplichting, je wordt uiteindelijk alsnog eigenaar van het domein. Echter is dit bedrijf zelf degene die je domein zogenaamd wilt vastleggen. Je gaat dan onder valse voorwaarden een extreem onvoordelig contract aan. Het advies is dan ook om hier niet op in te gaan.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid