SSL-certificaten voor webshops

SSL-certificaten voor webshops

Februari is de maand van de beveiliging bij VIP Internet. In het eerste blog hebben we het gehad over email spam en virussen en in de tweede blog hebben we gesproken over het gebruik van wachtwoorden. In deze blog gaat het over SSL-certificaten voor webshops. Eerst wordt uitgelegd wat SSL is en wat SSL-certificaten zijn, daarna wordt gesproken over je Google ranking met een SSL certificaat, over de verplichting die de overheid heeft gesteld aan de eigenaren van webshops en over een SSL-certificaat bij VIP Internet.

SSL

SSL is de afkorting voor Secure Socket Layer en samen met Transport Layer Security (TLS) zijn het de meest gebruikte beveiligingsprotocollen. Het is in feite een protocol dat een beveiligd kanaal voorziet tussen twee computers die via internet of een intern netwerk communiceren. Technisch gezien is SSL een transparant protocol waarbij weinig interactie van de eindgebruiker nodig is om een veilige sessie tot stand te brengen. In een browser worden gebruikers bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van SSL door een hangslot weer te geven, of in het geval van Extended Validation certificaat, door een groene adresbalk met een hangslot weer te geven. Dat ziet er zo uit:

SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn kleine gegevensbestanden die een ‘cryptografische sleutel’ digitaal aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer deze op een webserver zijn geïnstalleerd, activeren ze het hangslot en het https-protocol (via poort 443) en zorgen ze voor beveiligde verbindingen tussen een webserver en een browser.

SSL biedt vertrouwen

Een SSL certificaat is erg belangrijk voor de identiteit van de website en de eigenaar daarvan. Het geeft vertrouwen en geeft aan dat er veilig wordt omgegaan met de persoonsgegevens van je bezoekers en dat kwaadwillende dit niet kunnen ‘afluisteren’. Wanneer je beschikt over een SSL certificaat, garandeer je tegelijkertijd dat de gegevens van bezoekers alleen bij de eigenaar terecht kunnen komen. Een SSL certificaat wordt voor een specifieke URL aangevraagd en werkt dan alleen op dit domein.

SSL forceren

Als jouw website beschikt over een geldig SSL certificaat, kun je het verkeer forceren naar een beveiligde verbinding. Hiermee voorkom je dat gebruikers onbeveiligd op je website kunnen browsen. Om dit verkeer te forceren moet je de bestaande .htaccess aanpassen, of een nieuwe aanmaken, mocht deze nog niet bestaan. In de handleiding “Hoe forceer ik HTTPS verkeer?” staat uitgebreid uitgelegd hoe je dit dan precies moet doen. Deze handleiding is geschikt voor Linux Hosting.

Google ranking

Op 6 augustus maakte Google bekend HTTPS te laten meewegen in de ranking van de zoekresultaten. Google wil zich daarmee actief inzetten om het internet veiliger te maken. Zodra je een SSL certificaat hebt geactiveerd en de verbinding hierover forceert is HTTPS actief.

Overheid

De overheid (College Bescherming Persoonsgegevens) eist dat je een goed SSL-certificaat gebruikt als je persoonsgegevens verwerkt. Er zijn maar weinig websites die geen persoonsgegevens verzenden. Want niet alleen bij online aankopen of banktransacties worden er vertrouwelijke gegevens verzonden: ook een eenvoudig contactformulier vereist al extra aandacht. Een SSL certificaat is de ideale manier om aan bezoekers te bewijzen dat de website authentiek is en dat de verbinding waarover de gegevens worden verzonden veilig is.

SSL-certificaten bij VIP Internet

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in een SSL-certificaat, dan kan VIP Internet dit voor je aanvragen.  Wij zorgen er dan voor dat het wordt geïnstalleerd op jouw hostingpakket en dat alles naar behoren werkt en dat je er zelf niets aan hoeft te doen. Een certificaat is standaard een jaar lang geldig, waarna wij dit automatisch voor je verlengen.

Een beveiligde website is bij VIP Internet dus snel geregeld. Een SSL-certificaat voor jouw website heb je al voor €49,95 per jaar. Bij bestelling van een business- of professional hosting pakket is een SSL-certificaat gratis. Voor meer informatie ga je naar: https://www.vip.nl/hosting/ssl-certificaat/

Mocht je nog vragen hebben over SSL-certificaten, dan kun je uiteraard contact opnemen met onze helpdesk.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel