Spookfacturen

#Informatief

Door Albert | 20-03-2020

Deel dit bericht

Een onnodige kostenpost
 

Een spookfactuur is een middel om op een illegale manier geld te verdienen. De factuur wordt namens een onbekende leverancier verstuurd. Bij grotere bedrijven of bedrijven zonder adequate boekhouding valt dit niet altijd op en dergelijke facturen worden dan betaald. Hoe herken je een spookfactuur en voorkom je een onnodige kostenpost?

Allereerst zijn er twee typen spookfacturen te onderscheiden: een factuur zonder tegenprestatie en een offerte opgemaakt als factuur.

 

Factuur zonder tegenprestatie

Dit is een factuur voor een bestelling die je niet hebt aangevraagd. Het is uiteraard mogelijk dat er bij de bestelling of orderverwerking iets is misgegaan. Neem daarom eerst even contact op met de leverancier van de betreffende factuur. Het is ook mogelijk dat een leverancier werkt onder een andere handelsnaam dan in het KvK geregistreerd staat. Op de factuur wordt vrijwel altijd de geregistreerde handelsnaam vermeld.

Is de leverancier simpelweg niet bereikbaar of kan de overeenkomst niet worden bevestigd? Dan is er waarschijnlijk sprake van criminele praktijken.

 

Offerte opgemaakt als factuur

Dit is een strafbare vorm van facturen sturen. Een offerte of aanbod wordt vormgegeven als factuur voor een geleverde dienst. De lay-out lijkt sprekend op een standaard factuur, met rekeningnummer en de orderinformatie. Lees altijd de kleine letters onderaan de factuur als je de order niet herkent. Onderaan de mail staat vermeld dat het een aanbieding is, en dat er bij betaling een overeenkomst wordt aangegaan.

 

Signalen van een spookfactuur

Het herkennen van een spookfactuur kan ingewikkeld zijn. Betaal een factuur nooit als je twijfelt. Er zijn een aantal signalen die je relatief makkelijk herkent.
Controleer of je onderstaande punten herkent:

  • Een buitenlands rekeningnummer
  • Afwijkend emailadres (indien digitaal verstuurd)
  • Korte zinnen, vooral bij de kleine letters
  • Slordige spelfouten
  • Fouten in de aanhef, of geen aanhef

 

Als een factuur aan één of meerdere punten voldoet, is verder uitzoekwerk verstandig. Deze stappen kun je verder nemen, om te bevestigen of de factuur legitiem is:

  • Controleer de naam van de leverancier in het KvKregister. Staat de leverancier niet geregistreerd, dan klopt de factuur niet.
  • Vergelijk het ordernummer en de leverancier bij de bestellingen in je systeem.
  • Kijk na of het bankrekeningnummer bij eerder betaalde facturen voorkomt.
  • Google de naam van de leverancier en het gebruikte emailadres. Je bent vaak niet het enige slachtoffer. Als de spookfactuur geld oplevert, dan blijven criminele partijen dit gebruiken.
  • Bel het telefoonnummer op de factuur. Werkt het telefoonnummer niet, of krijg je een ander bedrijf aan de lijn? Betaal de factuur dan niet.

 

Spookfacturen van DNS Service NL

DNS Service NL is een niet-bestaand bedrijf dat in de hostingbranche slachtoffers maakt. Ze doen zich voor als hostingpartij en sturen een aanbod weergegeven als factuur.
Het bedrijf bestaat niet en de aangeboden diensten worden uiteindelijk niet geleverd.

Dit is een voorbeeld van hun spookfactuur. Betaal deze factuur niet en maak meteen melding bij de politie.

 

Facturen van VIP Internet

Twijfel je of een factuur uit onze naam legitiem is? Bekijk dan deze pagina met uitleg over onze facturatie.

Met vragen over je factuur kun je altijd met ons chatten, mailen en bellen. Wij staan je graag te woord!

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid