Programma’s om je nieuwsbrief te versturen

Door Albert Popken | 24-04-2019

Deel dit bericht

In mijn vorige blog heb ik de basis van mailcampagnes besproken. Je weet nu op welke dag en welk tijdstip je een mailing verstuurt, wat de boodschap wordt en wie je doelgroep is. Maar welk mailingprogramma past het beste bij jou? Er zijn veel programma’s en deze claimen allemaal dé oplossing voor je mailing te zijn. Hieronder bespreek ik enkele programma’s om je nieuwsbrief te versturen.

Outlook

Je kunt je eigen mailprogramma, zoals Outlook, gebruiken voor een mailing. Dit raad ik je echter af. Outlook zelf is niet bedoeld voor mailingacties. Zo ontbreken diverse handige functionaliteiten en opties. Denk aan het bijhouden van statistieken en personaliseren d.m.v. tags.

Daarnaast maak je gebruik van je eigen mailserver. De meeste servers (en ook de servers van VIP Internet) zijn niet bedoelt voor grote mailings. De mailserver ontvangt in één keer duizenden verzoeken waardoor de server extreem belast wordt en traag wordt. De kans is ook groot is dat jouw mailadres hierdoor als spam gemarkeerd wordt. Dat is natuurlijk voor je mailing vervelend, maar ook alle overige e-mails die je verstuurt worden daarna als spam gezien.

Mailchimp

Mailchimp is een van de meest gebruikte tools om marketingcampagnes te versturen. Het is een platform waarin je eenvoudig een mailing opstelt, adressen in bulk importeert en zonder vertraging grote hoeveelheden verstuurt. Er zijn uitgebreide statistieken van je mailing en A/B-testen is mogelijk. Mailchimp is sponsor van de M³AAWG. Dit is een samenwerking van ruim 200 erkende bedrijven (o.a. Apple, Google en Facebook) om gezamenlijk phishing, spam en e-mailmisbruik tegen te gaan.

Mailchimp is erg interessant voor kleine bedrijven. Blijf je namelijk onder de 2.000 mailcontacten en 12.000 mails per maand, dan hoef je niets te betalen. De betaalde versie start vanaf €10,- per maand. Voor het versturen van grote mailings is Mailchimp niet goedkoop. Je vindt hier een compleet overzicht van de tarieven.

Sendgrid

Sendgrid is vooral populair bij transactionele e-mails zoals facturen. Toch is dit platform een goed alternatief voor Mailchimp. Sendgrid werkt vanuit de Cloud. Het is eenvoudig om statistieken bij te houden en geschikt om duizenden e-mails per seconde te versturen. Ze zijn ook sponsor van de M³AAWG. Daarnaast is Sendgrid 24/7 bereikbaar voor support.

De gratis versie van Sendgrid is vooral geschikt voor een eenmalige mailing (tot 40.000 stuks!). Daarna kun je tot 100 e-mails per dag gratis versturen. Voor een zakelijke mailing is dat doorgaans niet interessant. De betaalde variant start vanaf €14,95 per maand waarmee je 40.000 e-mails per maand kunt versturen. Dit is een voordeliger dan Mailchimp. Een compleet overzicht vind je hier.

Laposta

De kans is groot dat je nog niet eerder van Laposta van hebt gehoord. Laposta wordt regelmatig omschreven als de Nederlandse versie van Mailchimp. Het biedt namelijk een volledig Nederlandstalige interface met vergelijkbare mogelijkheden. De support van Laposta wordt, mede door een volledig Nederlandse helpdesk, als persoonlijk en snel omschreven.

Net als Mailchimp is Laposta tot 2.000 mailcontacten en 12.000 mails per maand gratis te gebruiken. Bij Laposta kun je kiezen tussen een abonnement of credits. Dat maakt het een fijn programma voor onregelmatige mailings. Alle tarieven vind je hier.

Conclusie

Behalve de 3 programma’s die hierboven vermeld worden zijn er nog veel meer opties. Ik adviseer je de gratis variant van een aantal programma’s te proberen. Zo kun je zelf bepalen welk programma intuïtief werkt en qua kosten bij jouw verbruik past.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid