Veilig online werken en jij

#Informatief #Tips

Door Albert | 10-03-2020

Deel dit bericht

Ben je bewust van de risico’s
 

Online veiligheid is een hot topic. Datalekken en hackaanvallen bij multinationals, de overheid en onderwijsinstellingen zijn inmiddels veelvoorkomend nieuws. Echter is iedereen die internet gebruikt of simpelweg online aanwezig is, een potentieel slachtoffer voor online misbruik.

We kunnen ervan uitgaan dat multinationals meer aan online veiligheid besteden dan de gemiddelde online gebruiker. Hoe komt het dat ze toch slachtoffer blijven worden en wat kunnen wij daar eigenlijk van leren? Om daar antwoord op te geven is het eerst nodig om de verschillende vormen van online gebruik en de bedreigingen in kaart te brengen.
 

In dit artikel bespreken we de grootste online risico’s;

  • Cybercriminaliteit 
  • Malware en virussen
  • Internet gebruik
  • Cloudopslag
  • Programma’s en tools
  • Netwerk en randapparatuur

 

Cybercriminaliteit
Deze vorm van criminaliteit kent al jaren een flinke groei. Kortgezegd is cybercriminaliteit elke vorm van misdrijf die op computers of ‘slimme’ apparaten plaatsvindt. Een bekende vorm hiervan is een DDoS aanval. Hackers proberen dan een website offline te halen door duizenden computers (ongemerkt) tegelijk te laten verbinden met de server. Door de hoge load wordt een website heel traag of valt de server helemaal uit. Identiteitsfraude is ook een duidelijk voorbeeld van cybercriminaliteit.

Je vindt hieronder een aantal blogs die dieper ingaan op cybercriminaliteit en haar vormen.

Meer over cybercriminaliteit 

Het gevaar van spookfacturen Alles over identiteitsfraude

 

Virussen en malware
Malware en virussen zijn programma’s of aanpassingen in de code van je apparaat. Vroeger was dit beperkt tot je pc, tegenwoordig kan dit elk apparaat met een online verbinding zijn. Doorgaans hebben ze een negatief of kwaadaardig doel. Een virus is vaak merkbaar aanwezig; je pc wordt langzaam, herstart zonder toestemming of toont allemaal vreemde pop-up vensters. De aanwezigheid van malware is vaak lastiger op te merken. Malware heeft als doel om ongemerkt gegevens te (blijven) stelen of achter de schermen programma’s op je pc aan te sturen.

Je leest er in dit blog meer over:

Het gevaar van Malware Malware beveiliging op websites

 

Internet gebruik
Het browsen op internet brengt altijd risico’s met zich mee. De best beveiligde pc voorkomt niet dat een onveilige website of webshop gegevens lekt. Op het internet ben je afhankelijk van meerdere partijen en daarom nooit 100% zeker van de veiligheid. Dit betekent niet dat je internet beter niet kunt gebruiken. Bewustwording en signalen herkennen zijn belangrijk om je online risico’s te beperken.

Do's en dont's van online werken

 

Cloudopslag
Wat is het toch makkelijk dat bestanden en informatie op meerdere apparaten te bekijken zijn. Snel in de trein nog even dat ene mailtje met agendapunten doornemen om de meeting goed te leiden.
Dit kan door Cloudopslag; informatie wordt op een server opgeslagen en is daarna overal in te zien. Denk bijvoorbeeld aan Gmail, Google Drive en Dropbox.

Op de meeste telefoons worden tegenwoordig ook afbeeldingen en video’s automatisch in de Cloud opgeslagen. Wel zo prettig als je je telefoon verliest of vervangt.

Wees gerust, in de meeste gevallen zijn de servers van Cloudopslag relatief veilig. Het bedrijfsmodel van deze diensten staat en valt met data veilig opslaan en beschikbaar stellen.

De top 5 Clouddiensten Veilig werken in de Cloud
 

Programma’s en tools
Er zijn verschillende apps op je mobiele telefoon  die melding geven bij een nieuw bericht of e-mail. Wie wil nu niet snel en eenvoudig berichten bekijken en versturen? Waar we vroeger sms-berichten stuurden zonder benodigde apps, gebruiken we tegenwoordig diverse tools zoals Whatsapp, Facebook of Slack om met elkaar te communiceren. Weet jij wat er met de (gevoelige) informatie van jouw berichten gebeurt? We weten nog weinig hoe bedrijven achter de apps met jouw data omgaan.Netwerk en randapparatuur
Je pc is beveiligd, alle programma’s zijn geüpdatet en je bezoekt alleen websites die je volledig vertrouwt. Loop je dan geen risico meer? Het antwoord is helaas nee.

Je thuisnetwerk en alle apparaten die hiermee in verbinding staan vormen een potentieel risico. Het netwerk thuis is namelijk groter dan je op voorhand denkt. Je modem, router, Smart-TV en zelfs de bridge waarmee je lampen of gordijnen via je telefoon bedient maken deel uit van je netwerk. Ook die handige draadloze bel, waarmee je op afstand ziet wie voor je deur staat, is verbonden met je thuisnetwerk. Alle apparaten op je netwerk staan (indirect) verbinden met het internet.

Hoe veilig is jouw thuisnetwerk  Haal meer uit je WiFi

 

Met praktische tips zorgen we ervoor dat jij een goed beeld hebt van alle gevaren. Samen zorgen we ervoor dat jij veilig internet en tools voor je bedrijf of privé-situatie blijft gebruiken.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid