Minder spam vanuit uw domein? Maak een SPF!

Minder spam door SPF record

Ondanks dat spamfilters steeds beter worden en e-mail ook niet meer het enige middel is om spam te versturen (denk aan Facebook, Whatsapp en andere social media), blijft spam een vervelend probleem op het internet. Veel mensen zijn actief bezig met het voorkomen van het ontvangen van spam en zorgen dat hun e-mailadres schoon blijft, maar heeft u ook wel eens gekeken naar het voorkomen van spam die namens u wordt verzonden?

Spam voorkomen via onze mailservers

Bij VIP Internet heeft u de mogelijkheid om met uw domein e-mail te verzenden. Het is verplicht om op onze mailserver in te loggen, dus wij kunnen per gebruiker (mailadres) het verbruik controleren. Merkt ons filter dat er uit vreemde landen wordt ingelogd, dat er te vaak wordt ingelogd of dat de inhoud niet te vertrouwen is, dan wordt de gebruiker geblokkeerd. Wij informeren u hier dan over, zodat u hier maatregelen tegen kunt nemen. Zo wordt spam vanuit uw eigen domein voorkomen.

Spam via andere mailservers

Het is echter een misverstand dat u de enige bent die met uw mailadres kunt mailen. Een e-mail is in dat opzicht gelijk aan een normale brief; u kunt op de enveloppe de afzender vermelden die u wilt, en u kunt elke brievenbus gebruiken die u wilt. Hetzelfde geldt voor e-mails; de afzender kan door iedereen zelf worden bepaald evenals welke mailserver gebruikt wordt. De mailservers van andere partijen moeten dan de spam voorkomen, maar zijn daar (bewust of onbewust) niet altijd even goed in.

Wat is een Sender Policy Framework

Wat u hiertegen kunt doen, is via uw DNS-instellingen een Sender Policy Framework (SPF) maken. Dit is een DNS-regel die de buitenwereld vertelt welke servers mail namens u mogen sturen. U kunt dus aangeven welke brievenbussen u gebruikt. De ontvangende spamfilters (dus de filters van degenen die de mail ontvangen) kunnen dit controleren en hier actie op ondernemen als de server waarmee mail wordt verstuurd niet overeenkomt met de server in het SPF-record.

Hoe maak ik een SPF-record

U kunt een Sender Policy Framework maken met deze wizard. Het is belangrijk dat in uw SPF-record alle mailservers komen te staan die namens u mailen. Gebruikt u bijvoorbeeld software om nieuwsbrieven te versturen, dan moeten ook die servers worden toegevoegd. Onze mailservers zijn toe te voegen door de regel ‘a:provider.nl’.

U kunt het SPF-record toevoegen via de DNS-instellingen in mijn.vip.nl. Het vak bij ‘subdomein’ laat u leeg, het type is ‘TXT/SPF’ en bij doel voegt u uw SPF-record in.

Wilt u hier meer informatie over ontvangen of wilt u hulp bij het maken van het SPF-record? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice!

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reacties op dit artikel

 • Steeds wil iemand reageren via een reactie plaatsen op de site. Hoe voorkom ik dat.

  Een nieuwe reactie op het bericht “Wie zijn Jacques & Jelle?” wacht op toelating
  http://www.paulfranken.eu/?page_id=2

  Auteur : Lunettes Soleil Fashion (IP: 195.211.154.173 , d7956.dc.unit-is.com)
  E-mail : ieqiwf@gmail.com
  URL : http://www.pousadamilverdes.com.br/wp-feed.php
  Whois : http://whois.arin.net/rest/ip/195.211.154.173
  Reactie:
  Louis Vuitton Homme Damier Cobalt Découvrir La Collection with simple fashion design, this pragmatic and classic Sacs Louis Vuitton Pas Cher show the unique charm. Infuse the leisure element to express your modern casual, comfortable and personality, Soldes Louis Vuitton waiting for you.
  Lunettes Soleil Fashion http://www.pousadamilverdes.com.br/wp-feed.php

  • Door: P. Franken
  • Hoi Paul,
   Dat kan inderdaad lastig zijn. Het voorkomen van ongewenste reacties kan door middel van een Captcha of Honeypot plugin voor WordPress. Het is ook mogelijk om reacties volledig uit te schakelen via de instellingen (en daarna ook de individuele instellingen van elke pagina).
   Kun je daarmee verder?

   • Door: Frerik Meijer

Reageer op dit artikel