Het gevaar van Malware

#Informatief

Door Albert | 26-03-2020

Deel dit bericht

Vormen en eigenschappen

Malware is software met een kwaadwillend doel. We merken dat de termen computervirus en malware vaak door elkaar worden gehaald. Dit valt te verklaren, omdat er vroeger vaak ten onrechte werd gesproken over virussen, als het malware betrof. Kortgezegd is malware een verzamelnaam, waar virussen onderdeel van uitmaken. Elke virus is een vorm van malware. Maar malware zelf omvat meer dan een virus. In dit artikel wordt verder ingegaan op de ontwikkeling van malware en veelvoorkomende vormen ervan.

 

De geschiedenis van malware

In de beginfase van computers werden virussen bewust gecreëerd door programmeurs van vooraanstaande IT-bedrijven. Ze werden in een gecontroleerde omgeving ontwikkeld en brachten geen schade toe aan data. Het eerste ‘virus’ was een pushbericht, met een korte boodschap, tussen twee systemen. Met de stijgende populariteit van pc’s rond 1980, ontstond zelfontwikkelde kennis door gebruikers. Pas in 1987 werd het eerste kwaadwillende virus ontdekt; het bekende Friday 13-virus. Vanaf deze periode is de ontwikkeling enorm gegroeid en is onderscheid in de verschillende vormen van malware nodig.

 

Virussen

In de beginperiode van PC- en IT-gebruik werden alleen virussen ontwikkeld of ontdekt. Een virus is een herkenbare vorm van malware. Het heeft als doel om je pc of apparaat merkbaar te infecteren. Het gedrag of de snelheid van je apparaat wordt veranderd. Dat is een belangrijk verschil vergeleken met andere vormen van malware; een merkbare verandering op je apparaat door een infectie.

 

Trojan Horse

Waarschijnlijk een bekende term, ongeacht je IT-kennis. Een trojan horse is een kwaadwillend stuk software dat zichzelf heeft vermomd. In dit geval geen vermomming als paard, maar als bijlage of als onderdeel van softwareprogramma’s. Vergeleken met een virus wil deze vorm niet opgemerkt worden. Hoe langer het ‘paard’ de infectie verbergt, hoe meer profijt de ontwikkelaar ervan heeft.
Deze vorm van malware kan, nadat het voldoende software onopgemerkt heeft geïnfecteerd, veel schade aanrichten. Denk aan het versturen van gevoelige informatie of het wissen van data.

 

Spyware
Spyware is een veelvoorkomend soort van trojan horse. Het is een van de meest bekende vormen van malware. Dit wordt als aparte term gedefinieerd omdat het zich de afgelopen jaren als unieke malware heeft ontwikkeld. Spyware verstopt zich op een apparaat en stuurt informatie van de gebruiker naar derden. Vrijwel altijd heeft het financieel gewin als doel. Denk bijvoorbeeld aan het stelen van creditcardgegevens of afpersing.


Adware

De meeste internetgebruikers zijn bekend met ads. Deze worden vaak ongevraagd weergegeven op een website of komen als pop-up naar voren. Als je dit vervelend vindt, dan zal adware het bloed onder je nagels vandaan halen. Waar de meeste ads nog enigszins subtiel zijn om niet teveel irritatie op te wekken, heeft adware een andere functie. Deze malware creëert pop-ups die niet met één klik verdwijnen. De hoeveelheid ads die je scherm vult, is vervelend. Vaak is de plaatsing nog minder prettig, het besturen van je apparaat is bijna onmogelijk.

 

Ransomware

Deze vorm van malware is dit jaar vaker in het nieuws geweest. Een hacker heeft de toegang tot systemen of bestanden geblokkeerd voor de eigenaar of gebruiker. Het doel zit al in de naam verstopt; ransom eisen. Je wordt verplicht losgeld te betalen om weer toegang te verkrijgen. Helaas is er geen garantie dat je systeem daadwerkelijk wordt vrijgegeven of niet opnieuw wordt aangevallen. Een recent voorbeeld is ransomware bij de Universiteit van Maastricht.

 

Keylogger

Met keylogging worden toetsaanslagen gemonitord en verstuurd naar derden. Het lijkt een simpele vorm van malware met weinig impact, maar niets is minder waar. Wachtwoorden die encrypted worden verwerkt of opgeslagen zijn alsnog kwetsbaar. Het wijzigen van gevoelige data heeft geen nut zolang een keylogger actief is op het apparaat.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid