Beveilig je website tegen Malware

Door | 23-04-2020

Deel dit bericht

Ervaar het gemak van plug-ins

 

Malware, alle software met een kwaadwillend doel, is schadelijk voor een website en haar bezoekers. Een datalek, als gevolg van een infectie, brengt niet alleen financiële risico’s met zich mee. Het is ook funest voor de reputatie van je onderneming of vereniging. Dit artikel ligt uit wat Malware is en gaat in op veelvoorkomende vormen ervan.

 

De risico’s van Malware

Vanaf mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) formeel van kracht. Het lekken van data, als gevolg van onvoldoende beveiligsmaatregelen, kan hoge boetes opleveren. Niet alleen bedrijven maar ook instellingen en overheidsinstanties moeten zich aan de AVG houden. Zo ontving de Nationale Politie in Nederland in 2018 al een boete van €40.000,- door tekortkomingen in de veiligheid van haar systeem (bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/nationale-politie-moet-politiegegevens-beter-beschermen). Behalve een boete is het ook mogelijk dat je afgeperst wordt door hackers. Na het overmaken van Bitcoins aan deze cybercriminelen worden gegevens of systemen pas weer vrijgegeven.

Zoals gezegd is er ook een andere gevaar: reputatieschade. Dit kan nog meer impact op de continuïteit je bedrijf hebben dan een boete. Als klanten je niet meer vertrouwen dan heeft je business weinig toekomstperspectief.

 

Wat kun je zelf doen

Een hack of infectie is nooit 100% uit te sluiten. Er blijft altijd een risico. Wel kun je stappen ondernemen om het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken Een datalek dat jou niet te verwijten valt, zal (meestal) geen boete tot gevolg hebben.

Als je gebruik maakt van onze hosting, biedt Plesk een aantal plug-ins om te scannen en beveiligen op malware. Deze extensies zijn eenvoudig te installeren en eenvoudig te gebruiken. Er zijn diverse gratis en betaalde varianten. Onderstaande plug-ins worden door Plesk zelf geadviseerd. De scanners die wij standaard gebruiken, Immunify Security, zullen we als eerste benoemen.

 

Top 5 extensies
 

Nummer 1 en 2: Immunify Security

Immunify Security neemt met ImmunifyAV en Immunify360 de eerste en tweede plek in.

 

ImmunifyAV (gratis en betaald)

ImmunifyAV, voorheen bekend als Revisium Antivirus, biedt een gratis extensie om op Malware te scannen. De gratis versie biedt ook reputatie- en blackliststatus monitoring. Het prettige aan de gratis versie is dat er geen beperkte proefperiode is en er geen limieten zijn bij het scannen.

Standaard installeren en configureren wij deze versie van ImmunifyAV. Je website kan met deze tool eenvoudig en snel op Malware gescand worden.

De betaalde versie biedt diverse aanvullende functies gericht op het beheren en plannen. Je ontvangt meldingen bij infecties en kunt zelf scans inplannen.

Lees meer informatie over de twee varianten van ImmunifyAV.


Immunify360 (betaald)
Dit is een professionele oplossing voor groteren bedrijven of webshops. Immunify360 is een beveiligingsplatform geschikt voor gebruikers met enige ervaring of kennis van serverbeheer. Deze exentensie is het antwoord om proactief de strijd aan te gaan met cybercriminelen. Het beschikt over een betaald abonnement, per server. Het is mogelijk om de licentie voor één of, tegen een meerprijs, een onbeperkt aantal gebruikers af te nemen.

Lees meer over Immunify360.

 

VirusTotal (gratis)

Virustotal is een bundeling van ruim 70 verschillende Malware- en blacklistscanners. Deze extensie is kosteloos te gebruiken. Je kunt het simpel gezegd zien als een doorgeefluik van verschillende bronnen. Desondanks bevat het geen ongewenste promotionele uitingen. Op de website van VirusTotal kun je je gratis registreren voor de API en koppelen aan je server.

Lees meer over VirusTotal.

 

Sucuri Security Scanner (betaald)

Securi Security Scanner biedt een uitgebreide tool met malware en blacklist detectie, meldingen per e-mail, geplande scans en meer. De plug-in is in vier makkelijke stappen in te stellen. De kosten zijn per jaar en per website. Dat is een groot verschil met scanners die een licentie per server hanteren. Houd hier dus rekening mee als je meerdere websites host.

Lees meer over Sucuri Security.

 

Nimbusec Webhosting Security (betaald)

Nimbusec biedt 24/7 monitoring van je website aan. Alle meldingen en ontwikkelingen zijn in een overzichtelijk dashboard terug te vinden. Behalve de Malware- en blacklistdetectie, worden er ook meldingen gegeven bij CMS-updates en SSL-issues. Nimbusec Webhosting Security biedt dus meer dan alleen Malware scanning; het is een tool om je website beter en inzichtelijker te managen.

Lees meer over de Nimbusec plug-in.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid