Het gebruik van wachtwoorden

Het gebruik van wachtwoorden

De maand februari staat bij VIP Internet in het teken van beveiliging. Vorige week hebben we gesproken over e-mail spam en virussen. In deze blog wordt aandacht besteed aan het gebruik van wachtwoorden.

Het wordt steeds belangrijker om je apparatuur en bestanden goed te beveiligen met wachtwoorden. Er wordt daarom in deze blog besproken hoe je een goed wachtwoord maakt, wat het programma Keepass inhoudt en hoe cybercriminelen via het internet proberen wachtwoorden te achterhalen.

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Verkeerd omgaan met een wachtwoord kan tot gevolg hebben dat anderen bij jouw gegevens kunnen. Zorg daarom dat je een ‘sterk’ wachtwoord hebt. Een sterk wachtwoord is niet te raden en bovendien moeilijk te kraken. Maar wanneer is je wachtwoord sterk?

Sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord begint bij minimaal 8 karakters, maar meer tekens is beter. Welke tekens je gebruikt, is ook bepalend. Je wachtwoord is gemakkelijker te kraken wanneer je alleen kleine letters(a-z) gebruikt. Het is aan te raden om ook gebruik te maken van hoofdletters (A-Z), cijfers en speciale tekens. Wanneer je cijfers en speciale tekens toevoegt en zowel hoofdletters als kleine letters gebruikt, is het voor cybercriminelen of anderen moeilijker je wachtwoord te raden of te kraken.

Gebruik geen wachtwoorden als ‘123456’ of ‘password’ en gebruik geen openbare informatie zoals je telefoonnummer in je wachtwoord. Het is bijvoorbeeld slim om gebruik te maken van een uitdrukking die jij als enige kent. Je kunt checken hoe sterk jouw wachtwoord is, op bijvoorbeeld www.jewachtwoord.nl

Hetzelfde wachtwoord

Het gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor elk van je accounts is te vergelijken met het gebruiken van dezelfde sleutel voor je huis, auto en kantoor. Als een crimineel toegang krijgt tot één hiervan, zijn ze allemaal niet meer veilig. Het is daarom slim om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Het is misschien wat lastiger te onthouden, maar het kiezen van meerdere wachtwoorden is wel een stuk veiliger. Het is tevens aan te raden om meerdere keren per jaar je wachtwoorden te veranderen.

Gebruik van zwakke wachtwoorden

Uit onderzoek blijkt wel dat het gebruik van zwakke wachtwoorden niet altijd slecht hoeft te zijn. Tenminste, in het geval van sites waarbij de gegevens de gebruikers letterlijk gestolen kunnen worden. Op die manier blijft er namelijk genoeg hersencapaciteit over om voor belangrijkere sites (DigiD, internetbankieren, e-mail) een uniek, lastig wachtwoord te bedenken en te onthouden. Zoveel unieke, lastige wachtwoorden kan het menselijk brein echter gewoon niet onthouden. Op deze manier kan er een goede compromis gesloten worden.

Keepass

Om alle computergebruikers tegemoet te komen, zijn er programma’s ontwikkeld die je helpen met het onthouden van je wachtwoorden. Dat scheelt niet alleen een hoop e-mailtjes om vergeten wachtwoorden op te vragen, het is ook een stuk veiliger.

Keepass is een gratis wachtwoordenprogramma, waarbij de wachtwoorden lokaal en versleuteld worden opgeslagen. Dat heeft als voordeel dat de wachtwoorden te allen tijde in eigen beheer zijn. Keepass is bovendien open-source.

Opensourcesoftware is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek. Hierdoor kan iedereen het vrij kopiëren, aanpassen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen. Dit doet Keepass om zeker te weten dat er geen malafide code verstopt zit in het programma.

Aanvallen

Er zijn verschillende soorten aanvallen waarbij wordt geprobeerd je wachtwoord te kraken. Deze aanvallen kunnen gericht worden op alle plekken waar je kunt inloggen, bijvoorbeeld op een PC, een site of een server.

Het eerste type aanval is de standaard aanval. Dit is een brute-force aanval vanaf een normale thuiscomputer met gratis verkrijgbare software. Gemiddeld aantal pogingen per seconde: 4 960 000.

Dan bestaat er ook een gezamenlijke aanval. Een gezamenlijke aanval komt van 2500 computers binnen hetzelfde botnet. Een botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots, die automatisch en zelfstandig opereren. Gemiddeld aantal pogingen per seconde: 124 000 000 000.

Als laatste is er de mega-aanval. Een mega-aanval wordt uitgevoerd met de snelste computer op aarde.

Populairste wachtwoorden

Hieronder zie je een lijstje met de populairste wachtwoorden en het aantal keer dat ze in gebruik zijn.

Populairste wachtwoorden Frequentie
123456 15.820
123456789 4.875
1234 3.135
Password 2.212
12345 2.094
12345678 2.045
Admin 1.991
123 1.453
1 1.224
1234567 1.1710
111111 1.046

Conclusie is dat het verstandig is om eens kritisch naar je wachtwoorden te kijken en je te realiseren dat er verschillende tools en manieren zijn om je wachtwoorden beter te maken.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel