Succesvolle en populaire extensies

#Informatief

Door Albert | 09-06-2020

Deel dit bericht

Een domeinnaam is een unieke combinatie van een gekozen naam met een extensie. Een extensie is het laatste gedeelte van het domein, achter de ‘punt’. Denk aan vip.nl of bol.com.

Wist je dat er honderden domeinextensies beschikbaar zijn? Behalve landcodes (.nl, be, .de, etc.) zijn er ook veel generieke extensies zoals .biz of .nu. Het bepalen van de juiste extensie is niet altijd makkelijk. Tenzij je een unieke naam kiest, zul je merken dat veel domeinnamen al geregistreerd zijn. In dit blog lees je wat je kunt doen als jouw gewenste domein niet meer beschikbaar is.

In dit blog bespreken we de meest populaire extensies in Nederland.

 

.nl
In Nederland blijft .nl de onbetwiste nummer 1 met domeinnamen. De magische grens van 6 miljoen geregistreerde domeinen is bijna gepasseerd. Deze grens leek de laatste jaren bijna onhaalbaar voor de registrar (SIDN). Toch blijft het aantal nieuwe domeinen met .nl elk jaar licht toenemen.

Deze miljoenen registraties betekenen ook dat er minder unieke opties overblijven. Een .nl-domein kan hierdoor minder interessant zijn voor nieuwe websites.

 

.com
De .com-extensie staat op een tweede plaats bij Nederlandse websites. Een voorbeeld van een webshop die hier goed mee is omgegaan is bol.com. Met het pakkende refrein van de reclames ‘bol punt com’ is deze webshop, ondanks het ontbreken van .nl, niet meer weg te denken uit het internetlandschap. Deze extensie is wereldwijd bekend maar toch minder vanzelfsprekend in ons land. Met een goede en duidelijke communicatie richting je doelgroep kan .com erg succesvol zijn.

 

.eu of .net
Deze extensie is speciaal gecreëerd voor alle inwoners en bedrijven in de Europese Unie. Je website is hiermee interessant als je ook groepen buiten Nederland wil benaderen. De populariteit van .eu-websites de laatste jaren sterk afgenomen. Dit biedt ook kansen om voorheen bezette domeinen te registeren.

De generieke extensie .net staat voor netwerk en is vooral in de IT-branche populair. Ook daarbuiten is het een manier om een door .nl of .com bezet domein te claimen.

 

.nu
Het domein .nu behoort tot het eiland Niue, met iets meer dan 1500 inwoners een van de kleinste eilanden. Toch wordt .nu in veel landen gebruikt. Dit komt vooral door de betekenis die het woord ‘nu’ in diverse talen heeft. In Nederland kan er een zinspeling worden gemaakt met je domeinnaam zoals de reisblog waarbenje.nu. De extensie .nu lijkt ook erg op .nl en is daardoor makkelijk te onthouden voor gebruikers. Een grappige weetje; Niue gebruikt haar eigen extensie nauwelijks. Ze geven de voorkeur aan .com.

 

Overige land en regio gebonden extensies
Vrijwel elk land heeft zijn eigen extensie. Zodra je zaken doet in andere landen is het afhankelijk van de cultuur of .com, .eu of .net algemeen wordt aanvaard. Zo zul je in Duitsland weinig traffic genereren als er geen .de-domein gebruikt wordt (met een website die volledig vertaald is naar het Duits). Dus ook voor Nederlandse ondernemers is het interessant om voor elk land de eigen extensie te gebruiken naast .nl of zelfs .com

Waar wij .amsterdam hebben is in Belgie .vlaanderen of .brussels interessant om je te onderscheiden of je lokale band te tonen. Deze regionale en stedelijke extensies nemen enorm toe in populariteit en acceptatie.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid