[Infographic] De evolutie van de domeinnaam

De evolutie van de domeinnaam

Op 15 maart 1985 werd de eerste domeinnaam geregistreerd, namelijk symbolics.com. In dat jaar werd er ongeveer elke maand één domeinnaam geregistreerd. Pas na 3,5 jaar waren er 100 domeinnamen geregistreerd. Inmiddels wordt er iedere seconde een .com-domein geregistreerd en tijdens de laatste telling waren er bijna 117 miljoen .com-domeinen geregistreerd. In 2010 waren dat er “nog maar” 91 miljoen. Maar de .com-domein is een van de vele domeinextensies. De afgelopen jaren zijn er een talloos aantal nieuwe domeinextensies bijgekomen. Daar gaan we zo verder op in, maar allereerst de domeinnaam zelf.

Domeinnaam

Een domeinnaam, afgekort ook wel een domein genoemd, is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Je kunt het DNS vergelijken met een telefoonboek, want je domeinnaam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat. DNS-servers zorgen ervoor dat je domeinnaam omgezet wordt in cijfers, alle verdere datacommunicatie tussen computers maakt gebruik van dat nummer.

gTLD

Het achterste gedeelte van een domeinnaam wordt een TLD genoemd, oftewel een top level domain. De G staat voor generic. Voorbeelden hiervan zijn .org, .info, .net, .com en alle nieuwe gTLD’s die worden toegevoegd zoals .app, .host of .berlin. Naast gTLD’s bestaan er ook ccTLD’s. Deze zijn voor codes van het land waar de website zijn basis heeft, dus bijvoorbeeld .nl. De lijst van TLD’s wordt beheerd door Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

.nl domeinen

Het .nl domein is uiteraard de ccTLD voor Nederland. In 1996 werden de eerste .nl domeinen geregistreerd. Hoeveel denk je dat dat er in februari 2015 waren? Gokje?

Je hebt het goed als je in de buurt van de 5.562.054 .nl domeinen zit. Als we zo naar de afgelopen tijd kijken, dan kwamen er het afgelopen halfjaar ongeveer maandelijks 14.500 domeinnamen bij.

.frl en .amsterdam

.frl en .amsterdam zijn voorbeelden van generieke top level domeinnamen. Een gTLD als .frl of .amsterdam biedt meerdere voordelen. Het vereenvoudigt bijvoorbeeld de lokalisatie. Daarnaast bevordert het je uniciteit. Je kunt het tevens inzetten als een branding-tool en het biedt onderscheidend vermogen.

Wil jij ook een moderne gTLD? Bij VIP Internet kun je ook een .frl of .amsterdam domein extensie registreren. Voor meer info, klik hier.

Infographic evolutie van de domeinnaam

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel