Een beginnersgids voor Plesk

#Ontwikkeling #Informatief #Plesk #Tips

Door Albert | 29-05-2020

Deel dit bericht

Een beginnersgids van Plesk

 

Op ons gloednieuwe hostingplatform wordt Plesk gebruikt als controlepaneel. Een controlepaneel is een stuk software om de gebruiksvriendelijkheid van een server te vergoten. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker om zelf je server te monitoren en instellingen te wijzigen. Het paneel van Plesk geeft jou dus veel vrijheid en gebruiksgemak met je hostingpakket. Om je op weg te helpen lees je hieronder een aantal handige tips voor beginners.

 Waarom we specifiek gekozen hebben voor deze software op onze servers leggen we hier verder uit.


Inloggen in Plesk

Vanuit het klantenportaal kun je inloggen in Plesk. Momenteel hebben we nog twee verschillende portalen. We zijn druk bezig om alle klanten over te zetten naar de nieuwe en verbeterde omgeving. Het inloggen is afhankelijk van het klantenportaal dat je nu gebruikt.

Begint je debiteurnummer met een D of ben je een nieuwe klant? Dan gebruik je klanten.vip.nl, lees hiervoor deze handleiding.

Begint je debiteurnummer niet met een D en heb je als bestaande klant geen bericht gekregen van een overzetting? Dan kun je via mijn.vip.nl inloggen. Dit artikel helpt je daarbij verder.

 

Je website opzetten

Plesk maakt het makkelijker dan ooit tevoren om zelf je website te maken en bij te houden. Op het beginscherm (Websites & Domains) krijg je al direct de tools aangeboden om te starten.

image.png

De meeste websites van onze klanten maken gebruik van WordPress als CMS. Daarom hebben we de WordPress Toolkit standaard geïntegreerd in Plesk. Met één klik kun je WordPress installeren en beginnen aan jouw plek op het internet.

Vanaf nu begint het zware werk pas echt. Het bepalen van de lay-out, opstellen van de content en het uploaden van beeldmateriaal. In WordPress zijn deze zaken allemaal eenvoudig te regelen. Toch kost het tijd om een uitnodigende pagina te maken die bezoekers aantrekt en activeert.

 

Je website en e-mail beveiligen

Naast het installeren van WordPress (of een andere CMS) is een SSL-certificaat ontzettend belangrijk. Op Plesk hebben we de plug-in van Let’s Encrypt standaard geactiveerd. Je kunt Let’s Encrypt gebruiken om een gratis SSL-certificaat te installeren. Hiermee beveilig je niet alleen je website, ook je e-mailaccounts hebben een beveiligde verbinding nodig. Stel het configureren van deze beveiligde verbinding niet uit; cybercriminelen zitten nooit stil. Voorkom dus dataverlies of hacks. Het wel of niet gebruiken van een beveiligde verbinding bepaalt ook de mailinstellingen op je telefoon, tablet of pc. Als je dit meteen regelt hoef je achteraf niks te wijzigen.

 

De plug-ins vindt je ook in het startscherm, onder Websites & Domains. Afhankelijk van de geïnstalleerde software kan onderstaande afbeelding afwijken van jouw omgeving. Toch blijft de optie van Let’s Encrypt op dezelfde plek; bij SSL/TLS Certificates.

image-1.png

Het volgende scherm neemt je mee in het configuratieproces van Let’s Encrypt. Deze handleiding legt dit proces verder uit met afbeeldingen en uitleg bij elke stap.

 

E-mail instellen

Ook het aanmaken van (bestaande) mailaccounts op de server is relatief eenvoudig. De optie Mail in het menu brengt je wederom direct in het juiste scherm.

image-2.png

Het aanmaken van e-mailaccounts en gebruikers leggen we in deze handleiding uit.

Onze mailhosting werkt gelukkig met autodiscover. Dit betekent dat je snel, zonder handmatige aanpassingen, e-mail op je apparaten instelt. Om ervoor te zorgen dat autodiscover goed werkt, is het eerst nodig om de mailinstellingen op de server in te stellen. Een makkelijk te volgen uitleg bespreken we hier.

 

We hebben nog veel meer handleidingen om je te helpen met Plesk. In onze online kennisbank vind je ze allemaal terug.

 


Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid