Verschillen tussen POP3 en IMAP e-mail accounts

malware soorten

Bij VIP Internet is het mogelijk uw e-mailbox zowel via het POP3-protocol, als via het IMAP-protocol te gebruiken. Vandaag ga ik in op het maken van een keuze tussen deze twee protocollen. Daarvoor is het eerst belangrijk om uit te leggen wat de protocollen precies doen.

POP3 e-mail

POP3 staat voor Post Office Protocol versie 3 en is zoals u misschien verwacht de opvolger van POP1 en POP2. POP3 is het oudste e-mailprotocol, maar wordt nog steeds erg veel gebruikt. POP3 is eigenlijk gemaakt voor mensen zonder een constante internetverbinding (zoals vroeger met inbellen). De e-mail wordt op een mailserver opgeslagen en zodra er verbinding wordt gemaakt wordt alle mail naar de computer van de gebruiker gedownload. Zo was het in het begin van het internet al mogelijk om e-mail te lezen zonder dat een constante verbinding nodig was. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met POP3 de e-mail te downloaden en een kopie van het bericht op de mailserver achter te laten.

IMAP e-mail

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. We gebruiken tegenwoordig IMAP4rev1. IMAP werkt rechtstreeks op de mailserver. Programma’s die via IMAP verbinding maken, geven de inhoud van de mailserver weer. Verschillende submappen worden dus ook op de mailserver opgeslagen. Omdat de mail op een centrale locatie wordt opgeslagen, is het voor meerdere apparaten (telefoons, laptops, computers) mogelijk om dezelfde mailbox te beheren. Onze webmail maakt ook gebruik van een IMAP-verbinding om uw mailbox te bekijken.

Voordelen IMAP e-mail

Tegenwoordig leest u uw e-mail bijna nooit met maar één apparaat. Als u onderweg bent, leest u de e-mail met uw laptop of telefoon. Thuis leest u de e-mail op uw vaste PC. Daarom is het IMAP-protocol het meest geschikt. De e-mail wordt namelijk op een centrale plek, de mailserver, opgeslagen. Zo ziet u direct welke u mail u al gelezen heeft en heeft u uw verzonden items op een centrale plek. Ik adviseer daarom altijd om IMAP te gebruiken. Er kleeft wel een nadeel aan IMAP; een grote mailbox met veel mail is moeilijker te synchroniseren. Daarom is de termijn beperkt om mail op te halen, in veel apparaten is dat maximaal de laatste drie maanden (de oudere mail blijft wel op de server staan). Vaak worden ook niet meteen bijlages en dergelijke opgehaald. Hierdoor zullen bijlages niet direct beschikbaar zijn en is vrijwel altijd een internetverbinding nodig om een mailbox volledig te lezen.

POP3 e-mail gebruiken

POP3 is tegenwoordig vooral nog geschikt als tussenstation. U kunt de e-mail bij ons op de server zo lang als nodig opslaan en daarna uw e-mail downloaden met het systeem waarmee u uw e-mail beheert. Dit kan een CRM-systeem zijn of een eigen mailserver. Voorbeelden hiervan zijn Exchange-servers die via een POP-connector uw e-mail ophalen. U kunt de mail dan nog steeds overal inzien door met uw Exchange Server te verbinden. Is uw Exchange server offline dan kunt u de nieuwste mails nog via onze webmail bekijken. U kunt ook meerdere mailboxen in uw gmail-account lezen en opslaan. Hiervoor is ook POP3 geschikt.

Ik hoop dat het verschil tussen IMAP en POP3 nu een stuk duidelijker is. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze dan via info@vip.nl, 024-3440155 of open een LiveChat gesprek op onze website.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel