Wat als je domein bezet is?

#Informatief

Door Albert | 04-05-2020

Deel dit bericht

Eindelijk! Na lang nadenken en brainstormen met collega’s en vrienden ben je gekomen tot de perfecte naam voor je website. Snel het domein registreren zodat je aan de slag kunt.. Blijkt de naam al in gebruik te zijn. Teleurgesteld keer je terug naar de tekentafel.

Hoe kun je je beter voorbereiden en wat te doen als het domein bezet is?


Domeinchecker

De volgende keer dan maar eerst de gewenste website op internet zoeken ter controle? Dat is helaas niet altijd voldoende; als er geen actieve hosting aan het domein gekoppeld is, kom je daar pas bij een domeinchecker achter.
Een van de belangrijkste tools bij je zoektocht naar een domein is dan ook de domeinchecker. Hier zie je meteen welke extensies (bijvoorbeeld .nl of .com) nog beschikbaar zijn.

 

Opkopen

Het vasthouden van domeinnamen tot deze aan de gewenste partij kan worden doorverkocht is een op zichzelf staande business. De kans is aanwezig dat jouw gewenste naam al door een ‘domeinveiler’ is geregistreerd. Het opkopen is, financieel gezien, niet altijd de verstandigste optie. De gevraagde bedragen zijn vaak niet mis.

In het voorbeeld hieronder zie je hoe dit in de praktijk werkt:

image.png

 

Er is meestal weinig tot geen ruimte voor onderhandeling. De inkoopprijs is laag en een professionele partij bezit duizenden domeinen. Ze wachten tot iemand bereidt is er een flink bedrag voor te betalen. Net als een veiling is het waard wat iemand er voor over heeft.


 

Extensies

Het kiezen van een andere extensie dan .nl kan jouw website uniek maken. Denk bijvoorbeeld aan bol.com of tweakers.net. Het vraagt wel een investering om te voorkomen dat bezoekers een verkeerde pagina bezoeken en met jouw bedrijf associëren.

Je kunt ook spelen met de websitenaam, zoals de site waarbenjij.nu laat zien. Dit is een openbaar reisdagboek van gebruikers om actuele locaties en ervaringen direct te delen. De extensie maakt hierbij deel uit van de boodschap.

In de praktijk blijft een .nl-domein natuurlijk de populairste extensie voor bedrijven en particulieren. Bij internetgebruikers blijft dit het meest vertrouwd; ruim 80% verkiest een domein met .nl boven andere opties als .com of .net (bron: https://www.sidn.nl/nl-domeinnaam/je-hebt-meer-klik-met-nl).
 

Cijfers en tekens

Bij een bezette naam, kan iets simpels als een cijfer of leesteken je helpen. Als het domein een zin is vergoot het misschien zelfs de leesbaarheid tijdens het typen en voorkomt het fouten. Een voorbeeld; allesaanelkaar.nl of alles-aan-elkaar.nl. Als uniek zijn belangrijk is, dan kun je cijfers gebruiken voor een speelse naam; 4jedomeinnaam.nl. Word niet té uniek en uitbundig met cijfers en tekens, dat creëert verwarring.

Er zijn beperkingen bij het gebruik van leestekens. Zo zijn “& +, . * ! % _ “ allemaal niet toegestaan. Accenttekens zijn ook niet te gebruiken bij domeinnamen.
 

Goed om te weten

Er zijn criminele organisaties die jou ‘een kans’ geven snel een domein te registreren. Vaak is dit een domeinnaam met een andere extensie dan je al gebruikt. Er wordt aangedrongen snel te beslissen, het domein wordt dan voor meerdere jaren vastgelegd. Er worden exorbitante bedragen gevraagd. Val niet voor deze oplichting.

Daarnaast zijn er spookfacturen van niet bestaande hostingbedrijven in omloop. Een offerte wordt dan vermomd als factuur. Uiteindelijk wordt de dienst niet geleverd en ben je het geld kwijt. Kijk op vip.nl/nieuws/spookfacturen/ voor voorbeelden en hoe je facturen van ons altijd herkent.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid