De wereld van de Cloud

De wereld van cloud

Een nieuwe maand, een nieuw thema. Het thema voor de maand juli betreft de Cloud. Je leest en hoort het tegenwoordig steeds meer over ‘De cloud’. Er zijn ook steeds meer bedrijven die een cloud service aanbieden als aanvulling op de bestaande producten, zoals Apple en Asus. Maar wat is ‘cloud’ nou precies? Na het lezen van dit blogartikel weet je wat de Cloud is en hoe de wereld van Cloud in elkaar zit.

Grote kans dat je termen ‘iCloud’ (van Apple) en ‘ASUS Storage’ (van Asus) kent. Deze diensten vallen onder de ‘cloud’, een term die voorkomt het uit begrip ‘Cloud computing’. Simpel gezegd is cloud computing de online opslag van gegevens, software en bestanden waar je altijd op aanvraag toegang tot hebt. De opslagruimte hiervan bevindt zich ergens, in de zogenaamde ‘cloud’, wat direct vertaald kan worden als wolk. Er is gekozen voor de term ‘cloud (wolk)’ omdat de plek waar je bestanden en gegevens worden opgeslagen niet tastbaar of zichtbaar is. Het wordt namelijk opgeslagen op een voor jou onbekende server (ergens in de wereld), maar je hebt er wel je eigen kleine ruimte met vrije toegang. Een voorbeeld hiervan is webmail. Je webmail kan je openen via je mobiele telefoon, het internet of een mailprogramma.

Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig, misschien onopgemerkt, te maken met de cloud. Denk aan het thuiswerken. Medewerkers moeten thuis kunnen inloggen op het systeem en netwerk van het bedrijf. Maar je kan ook denken aan bijvoorbeeld je Gmail even lezen op mobiele telefoon. Dit is allemaal mogelijk doordat ‘de cloud’ bestaat.

3 verschillende lagen van Cloud computing

In cloud computing zijn er drie verschillende lagen te onderscheiden, namelijk SaaS, PaaS en IaaS. Hieronder worden ze alle drie kort beschreven.

Bij Software as a service (SaaS) biedt een aanbieder een applicatie aan via ‘de cloud’. Bij applicaties kan je denken aan e-mail, klantbeheer, personeelsbeheer, video-applicaties etc. De gebruiker hoeft de software niet zelf aan te schaffen, want die blijft in beheer van de aanbieder. De SaaS-aanbieder zorgt voor de installatie, het onderhoud en het beheer en de gebruiker benadert de software over het internet bij de SaaS-aanbieder.

De tweede vorm is Platform as a service (PaaS). ‘Platform as a service’ is het leveren, via internet, van besturingssystemen en bijbehorende diensten. Deze systemen en/of diensten hoef je dan niet te downloaden of te installeren. PaaS wordt ook wel ‘cloudware’ genoemd, omdat het bronnen uit particuliere computers naar de internet-cloud verplaatst. Een voorbeeld van een PaaS is een op VPS gebaseerde hosting. VPS staat voor virtual private server en is een vorm van hosting waarmee je op een fysieke server een eigen virtuele machine hebt. Bij VIP Internet hebben wij de Managed Cloud Server, wat een VPS is. Lees in eerder gepost blogartikel ‘Een VPS bij VIP Internet’ meer hierover.

Tot slot is er nog de laag Infrastructure as a service (Iaas). In deze laag wordt de infrastructuur aangeboden via een virtualisatie of hardware-integratie. Aanbieders van IaaS leveren primaire ‘kale’ infrastructuur als dienst. Voorbeelden hiervan zijn servers, netwerken, opslagcapaciteit en andere infrastructuur. De hardware (waaronder de server, netwerkapparatuur en de werkstation) zijn eigendom van de serviceprovider.

Dit was het eerste blogartikel over het thema ‘Cloud’.Ik hoop dat het nu duidelijk is wat er verstaan wordt onder ‘de cloud’ en wat de drie verschillende lagen zijn. Wil je weten welke cloud diensten van VIP Internet bij jou passen? Kijk dan eens op onze Mananged Cloud Server pagina. In het blogartikel van volgende week worden de voordelen van ‘de cloud’ beschreven.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel