De veiligheid van e-mail

De veiligheid van e-mail

Een nieuwe maand, een nieuw thema. De maand augustus staat in het teken van e-mail. Dit blog artikel gaat in op de veiligheid van e-mail verkeer. Hoe veilig is e-mail verkeer nu eigenlijk? En wat doet VIP Internet om e-mail zo veilig mogelijk te maken? In dit blogartikel geven we je een antwoord op deze vragen.

E-mail, het is een van de meest gebruikte communicatiemiddelen die we tegenwoordig hebben. We gebruiken het bijna allemaal dagelijks en overal. Zo sturen we even een mailtje op het werk, in de trein, of thuis op de bank. Maar als je een mailtje stuurt is dat veilig of kan iedereen je mailtje lezen?

Wettelijk

Als iemand een brief via de post verstuurt is het wettelijk niet toegestaan dat deze wordt geopend door iemand anders dan de geadresseerde. Deze wet heet het briefgeheim. Mocht iemand toch het poststuk willen openen moet daarvoor toestemming aan de rechter worden gevraagd. Voor e-mail gelden deze regels niet. Het is dus niet wettelijk verboden om e-mails, die onderweg zijn, te openen en te lezen. Je buurman, collega of de politie mogen in principe zonder toestemming je gestuurde e-mail inzien.

Een e-mail versturen

Onze systeembeheerder Marcus Meurs heeft veel kennis in huis als het gaat om privacy. Hij vergelijkt het sturen van een e-mail met het versturen van een ansichtkaart. Het is een kaartje zonder envelop en iedereen kan het lezen. Een e-mail is een leesbare, niet-versleutelde tekst die wordt verstuurd via het internet. Nu snap je misschien ook wat de reden is dat VIP Internet geen wachtwoorden per e-mail verstuurt. Iedereen kan in principe zo’n mail met wachtwoorden lezen. Met het versturen van vertrouwelijke (bedrijfs)gegevens via de e-mail moet dus worden opgepast.

Tools

Kun je dan helemaal geen persoonlijke of vertrouwelijke informatie versturen via e-mail? Er zijn meerdere tools waarmee je een e-mail bericht ‘versleuteld’ kunt versturen. Een voorbeeld van zo’n tool is PGP, wat staat voor ‘Pretty Good Privacy’. Om een mail versleuteld te versturen hebben zowel de ontvanger als de verstuurder een private key nodig. Ook moet de verstuurder een public key van de ontvanger hebben. De afzender van de mail versleutelt het bericht met behulp van zijn eigen private key en de public key van de ontvanger. Met behulp van zijn eigen private key kan de ontvanger het bericht weer ontsleutelen. Mocht je meer informatie willen hebben over deze tool, dan kun je contact opnemen met onze Servicedesk.

veiligheid e-mail

Infectie van de e-mail

Het lezen van een e-mail is in principe een veilige operatie en levert geen veiligheidsproblemen op. Bijlagen zijn een ander verhaal. Als een bijlage namelijk besmet is met een virus en je opent de bijlage, dan wordt je PC geïnfecteerd. Een goede virusscanner is nodig om de bijlage voor het openen te scannen op virussen.

E-mail bij VIP Internet

Bij VIP Internet heb je een e-mail pakket en Hosted Exchange pakketten. Wat deze pakketten inhouden en de verschillen daartussen kun je vinden op onze website. Bij zowel het e-mail pakket als bij de Hosted Exchange pakketten is een virusfilter geactiveerd. Dit virusfilter zorgt ervoor dat inkomende e-mails automatisch op virussen worden gescand. De kans dat je een e-mail met een virus ontvangt is daardoor dus vele malen kleiner. Helaas is niet ieder virus tegen te houden, daarom dien je zelf te bepalen welke e-mail bijlage je wel of niet opent. Om virussen te voorkomen is het belangrijk dat je nooit een bijlage opent waarvan je niet zeker weet of deze veilig is. Kijk dus uit met e-mails van onbekende afzenders of verdachte e-mailadressen. Installeer daarnaast een goede virusscanner op je computer. De meest bekende programma’s zijn McAfee, Norton of Sophos.

E-mail is, ondanks dat het heel populair is, niet altijd even veilig. Het is daarom goed om bewust te zijn van wanneer een e-mail veilig is en wat je hier zelf voor kunt doen. Daarnaast hebben wij in dit artikel aangegeven wat wij, als VIP Internet, doen om je e-mail zo veilig mogelijk te maken.

Mocht je na het lezen van dit blogartikel nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel