De misvattingen over Cloud computing

De misvattingen over Cloud computing

Cloud computing heeft het niet altijd even makkelijk (gehad) wat betreft haar imago. Vooral in het begin waren er vele geluiden over dat de Cloud niet veilig zou zijn, dat de Cloud onbetrouwbaar is, te duur en noem maar op. Veel van deze geluiden verdienen het om verder onderzocht te worden en te bekijken wat wel en niet waar is. In dit artikel zullen de misvattingen over Cloud computing onder de loep worden genomen.

Misvatting #1 – De Cloud is onveilig

De eerste misvatting is dat de Cloud minder veilig zou zijn dan on-premise software. On-premise software wordt lokaal geïnstalleerd en gedraaid op de computers van de persoon of organisatie die de software gebruikt. De geruchten dat de Cloud minder veilig zou zijn, zijn niet gebaseerd op cijfers ,maar meer op een gevoel. Er wordt gedacht dat de Cloud onveilig is omdat er bedrijfsgevoelige informatie moet worden opgeslagen, zonder precies te weten waar dat gebeurt en wie kan meekijken. Er blijkt juist dat er nog maar weinig gevallen zijn geweest waarbij er is ingebroken op de beveiliging van de vooraanstaande aanbieders van Cloud omgevingen. De leveranciers van Cloud computing hebben veel geïnvesteerd in veiligheid en dat blijkt zijn vruchten af te werpen. Daarnaast moeten leveranciers voldoen aan hoge veiligheidseisen om gecertificeerd te worden. Uiteraard kan ook bij Cloud computing niet gegarandeerd worden dat het altijd veilig is, maar het is zeker onterecht om te verkondigen dat de Cloud niet veilig is.

Misvatting #2 – De Cloud is onbetrouwbaar

Organisaties willen de mogelijkheid hebben om snel bij hun data te kunnen wanneer er calamiteiten optreden. Er wordt gedacht dat wanneer zij niet snel bij hun gegevens kunnen dit tot enorme schade kan leiden voor het bedrijf. Dit idee is ontstaan door het beeld dat Cloudgegevens regelmatig niet beschikbaar zijn. Deze perceptie is onjuist. Er wordt namelijk te weinig rekening gehouden met de back-up functionaliteiten en de genomen preventieve maatregelen in de datacenters. Cloudleveranciers hebben niet enkel veiligheid als streven, zij zetten ook sterk in op betrouwbaarheid en een maximale uptime. Datacenters zijn voorbereid op stormen, wervelwinden, overstromingen en zelfs terroristische aanslagen (Disaster recovery). Wanneer je dit vergelijkt met een interne IT-afdeling, waar dit lang niet altijd het geval is, dan blijkt de opvatting dat de Cloud onbetrouwbaar zou zijn niet te kloppen.

Misvatting #3 – De overgang naar de Cloud moet in één keer

Het is een misvatting dat de overgang naar de Cloud in één keer zou moeten. Ondanks dat dit mogelijk wel financieel aantrekkelijker is, duurt een complete migratie vaak wel iets langer om uit te voeren. Daarnaast biedt het juist voordelen om het in stappen te doen. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om te beginnen met het verplaatsen van e-mail naar de Cloud voor een bepaalde groep van gebruikers die deze functionaliteit nodig hebben, dan kan deze groep als pilotgroep fungeren. Doordat de Cloud verregaande integratie biedt, zoals Exchange Online, is het gemakkelijk om een proof of concept uit te voeren en, wanneer deze proof slaagt de gehele groep te migreren.

Misvatting #4 – De Cloud draait altijd om geldbesparing

Er wordt vaak gezegd dat de Cloud enkel draait om het besparen van kosten. De Cloud bespaart ook wel degelijk kosten, maar dit is zeker niet de meest gekozen reden om over te stappen naar de Cloud. Het grootste voordeel van de Cloud is de flexibiliteit. Een enquête van Gartner uit 2014 toonde aan dat kostenbesparing maar in 14% van de gevallen een reden/ de voornaamste reden is voor het gebruik van de publieke Cloud in organisaties. Daarnaast biedt de Cloud aspecten, zoals disaster recovery, die er standaard bij inbegrepen zitten. De Cloud is een goede optie als je moet upgraden of je diensten moet uitbreiden, of als je wilt dat je diensten overal en altijd beschikbaar zijn. De overstap naar de Cloud moet dus niet gebaseerd zijn op lagere kosten, maar op de voordelen die het jouw bedrijf kan bieden.

Misvatting #5 – Overstappen naar de Cloud beperkt mij in mijn keuzes

Een veel gehoorde opmerking rondom de overstap naar Cloud is dat zodra je eenmaal de overstap hebt gemaakt, er geen weg meer terug is. Dit is fout! Het is niet zo zwart-wit als vaak geschetst wordt. Zo is er bijvoorbeeld ook een hybride vorm. Een hybride vorm is een vorm waarbij je gecombineerd gebruik maakt van meerdere Public en Private Clouds. Elke klant kan kiezen wat voor Cloudmodel hij of zij wil. Het kan op maat gemaakt worden voor de behoeftes van de klant. Je kunt de Cloud betreden, wisselen tussen verschillende Cloudmodellen maar ook weer teruggaan naar on-premise.

Er zijn nu vijf misvattingen over de Cloud aan de orde gesteld. Tevens is aangegeven dat de Cloud veel meer te bieden heeft dan soms gedacht wordt en de kritiek op de Cloud veelal onterecht is. Zoals al aangegeven kan er nooit 100% veiligheid worden gegarandeerd, maar de Cloud biedt voor veel bedrijven een geschikte oplossing. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of benieuwd zijn naar de Cloud mogelijkheden van VIP Internet, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Voor de Cloud mogelijkheden van VIP kun je ook even kijken op de website.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel