De basis van plug-ins

Vrijwel elke website met een CMS (zoals WordPress) maakt tegenwoordig gebruik van plug-ins. De reden is simpel: het zorgt voor meer gemak en controle over je website. Met honderdduizenden plug-ins wereldwijd beschikbaar is er veel mogelijk. Wil jij plug-ins gebruiken? Ik leg je hieronder graag de basis uit.

Performance

Het lijkt soms alsof er ontelbaar veel plug-ins geschikt zijn voor jouw website. Houd er rekening mee dat sommige plug-ins veel resources vragen van de server. Een plug-in kan te zwaar zijn voor je gekozen hostingpakket. Je merkt dit als de website langzamer reageert en in sommige gevallen foutmeldingen toont. Lees daarom altijd de beoordelingen van een plug-in voordat je een keuze maakt. Als je je website direct test na het toevoegen van nieuwe functies kun je tijdig problemen ontdekken en downtime voorkomen.

Gratis en betaalde plug-ins

Afhankelijk van je gekozen CMS zijn er veel gratis plug-ins. Gratis betekent niet altijd dat er minder mogelijkheden of functies zijn die jij nodig hebt. Commerciële plug-ins hebben bijvoorbeeld een gratis variant met beperkte mogelijkheden. In veel gevallen kun je al genoeg uit de voeten met de minimale mogelijkheden. Test altijd een demo of gratis variant voordat je ervoor betaalt. Op nl.wordpress.org/plugins vind je een duidelijk overzicht met plug-ins voor WordPress.

Betrouwbaarheid

WordPress is een open-source platform waarbij de community zelf plug-in aanbiedt. Niet elke software is even goed beveiligd. Lees de informatie die de ontwikkelaar beschikbaar stelt en controleer de beoordeling van gebruikers. Plug-ins zijn door hackers een veel gezocht doelwit. Installeer alleen software die regelmatig updates ontvangt.

Updates

Waarom het updaten zo belangrijk is voor de veiligheid lijkt vanzelfsprekend. Toch merken we dat het merendeel van websites software niet structureel bijwerkt. Dit is erg zonde omdat je dan nieuwe functionaliteiten mist. Daarnaast is het een zwak punt in de veiligheid van je website. Maak altijd een back-up van je website voordat je software bijwerkt. Het kan zijn dat een nieuwere versie de lay-out aanpast of anders functioneert dan je verwacht. Een back-up herstelt je website dan naar de meest recente versie.

Niet actieve plug-ins

Iedere plug-in gebruikt resources. Mogelijk heb je na verloop van tijd bepaalde plug-ins niet meer nodig. Houd regelmatig een schoonmaakactie aan de achterkant van je website. Je kunt dan inactieve plug-ins verwijderen. Hiermee blijft het beheer overzichtelijk en voorkom je een onnodige druk op de performance van je website.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel