Wat is een DDoS-aanval?

#Informatief

Door Albert | 29-05-2020

Deel dit bericht

De term DDoS komt regelmatig voorbij in het nieuws. Vooral banken, webshops en overheidsinstellingen zijn een populair doelwit. Recentelijk was Thuisbezorgd nog een slachtoffer waardoor bestellingen niet of onvolledig aankwamen. Maar wat is een DDoS-aanval precies en welke impact heeft het op jou? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

 

Wat is DDoS?

Een DDoS-aanval is een gerichte poging om een server (of website) van buitenaf offline te krijgen. Dit wordt geprobeerd door ontzettend veel internetverkeer tegelijkertijd naar een website te sturen. De servers raken, door het massale bezoek, zo overbelast dat de website traag wordt of volledig uitvalt. Om servers op zo’n manier te beïnvloeden is een extreme hoeveelheid aan unieke traffic nodig. Denk daarbij aan tienduizenden tot honderdduizenden afzonderlijke bezoekers. Cybercriminelen hebben natuurlijk niet zoveel computers in huis om dit voor elkaar te krijgen.

 

Hoe komt DDoS tot stand?


Zoals hierboven gezegd hebben criminelen geen duizenden computers aangeschaft. Ze maken gebruik van een botnets. Dat is een netwerk van computers die met malware besmet zijn. Ongemerkt hebben hackers miljoenen computers besmet met infecties. Het doel van de infectie is om op een gewenst moment de controle over te kunnen nemen. Bij een DDoS-aanval worden alle apparaten in het botnet tegelijkertijd naar één website gestuurd. Hierdoor is het dus mogelijk om grote aantallen unieke ‘bezoekers’ in te zetten om servers te overbelasten.

 

Wat is het nut?

Er zijn meerdere beweegredenen voor hackers om voor DDoS te kiezen. Een veel gebruikt motief is financieel gewin. Je kunt een webshop chanteren door te dreigen met een aanval. De impact van het urenlang offline zijn kan groot zijn voor bedrijven als bol.com of Amazon.

Uiteraard worden niet alle hackers geleid door financiële drijfveren. Er kunnen politieke of ideële redenen zijn om websites offline te halen. Soms is er geen diepgaande gedachte achter een aanval. Onenigheid met een onderneming of puur tijdverdrijf kan al voldoende motivatie zijn.

 

Hoe kun je jouw website beschermen?

Het is helaas niet mogelijk om een DDoS-aanval volledig uit te sluiten. Je kunt er zelf weinig tegen doen. Onze systeembeheerders monitoren de servers 24/7. Zodra we extreme pieken opmerken nemen we gepaste maatregelen om het offline raken van servers te voorkomen of te beperken. We hebben uitgebreide werkinstructies om de impact van aanvallen op ons netwerk te minimaliseren. 

 


Wat kun je wel doen?

Een aanval (of poging tot) is onmogelijk te voorkomen. Je kunt wel zorgen dat jouw apparaten geen deel uitmaken van een botnet. Want niet alleen computers maar alle apparaten die verbonden zijn met het internet kunnen geïnfecteerd worden. Met een goede beveiliging voorkom je dat jouw computer, tablet of smartphone worden misbruikt. Deze checklist geeft je 5 tips om jouw netwerk beter te beveiligen.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid