Cybercriminaliteit

#Informatief

Door Albert | 16-03-2020

Deel dit bericht

Van identiteitsfraude tot afpersing
 

Elke vorm van misdrijf die op computers of ‘slimme’ apparaten plaatsvindt valt onder cybercriminaliteit of cybercrime. Dit  is een verzamelnaam voor een groot speelveld; van identiteitsfraude tot online afpersing. Het is een relatief nieuw en ontzettend groot veld, hierdoor zijn de gevaren niet altijd voldoende bekend. De reden en het brein achter deze vorm van misdaad zijn ontzettend divers. Denk aan grote misdaadorganisaties die vermogensdelicten plegen, een minderjarige die ongevraagd oefent met zijn/haar ‘hackers-hobby’ op jouw pc, tot overheden die verkiezingsuitslagen in andere landen willen manipuleren via Social Media.

 

Frauduleuze aanvraag

Hierboven staan enkele algemene voorbeelden beschreven. Zelf hebben we ook regelmatig te maken met cybercriminaliteit en kunnen we een duidelijk voorbeeld uit de praktijk geven.

Als hostingpartij krijgen we dagelijks aanvragen voor hostingpakketten en VPS-en. Deze aanvragen lopen bewust niet volledig automatisch. We kregen vooral vorig jaar meerdere verdachte aanvragen voor een eigen VPS. Een specifieke aanvraag betrof een eigen server voor een klein lokaal makelaarskantoor.

Je kunt je afvragen waarom een lokaal bedrijf een VPS van enkele honderden euro’s aanvraagt en er zoveel spoed is dat de ‘eigenaar’ zijn naam verkeerd spelt bij het verzoek. In zo’n geval hebben we contact met de aanvrager om wat vragen te stellen en de identiteit te controleren. We vroegen ook om een KvK-uittreksel om te zien of de aanvrager daar toegang toe had. In dit geval bleek dat het e-mail adres van het uittreksel afweek van dat van de aanvrager. In combinatie met de verkeerde spelling van de naam, hebben we het telefoonnummer van de eigenaar op het uittreksel gebeld. Deze persoon wist helemaal niets af van de aanvraag uit zijn naam. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie en wij hebben hierbij geholpen.
 

Deze frauduleuze aanvraag had als doel een server te gebruiken om duizenden spammails uit naam van banken te sturen. Daarin wordt op een slimme manier om gevoelige informatie gevraagd. Deze informatie wordt daarna gebruikt om geld van je rekening te stelen.

In dit geval is er dus door een anonieme hacker identiteitsfraude gepleegd met als doel nog meer slachtoffers van vermogensdelicten te maken. Het is daarom erg belangrijk voor ons om te zorgen dat deze criminelen gestopt worden.

 

Wat is de oorzaak

De grootste bron voor cybercriminaliteit zijn alle 'normale' dagelijkse online activiteiten. Onveilige verbindingen, geïnfecteerde contactformulieren, hacks bij webshops waar je een bestelling hebt geplaatst, de mogelijkheden zijn te divers om kort op te sommen. Bij elke online handeling waarbij je gegevens verstuurt of invult is er iets van een risico.

Maar er zijn ook offline risico’s door bijvoorbeeld geïnfecteerde opslagmediums te gebruiken of zelfs met een creditcardbetaling aan een hotelbalie. Hackers kunnen zo alsnog je gegevens stelen of je eigen computer manipuleren.

 

Hoe groot is het risico?

Volgens het CBS (zie bron) waren er in 2018 ruim 1,2 miljoen mensen (van 12 jaar of ouder) slachtoffer van cybercriminaliteit. De verwachting is dat dit cijfer blijft groeien. En dat zijn dan alleen de gevallen waar de internetgebruiker zelf melding van maakt. Deze cijfers zullen in de praktijk hoger liggen. Zo zijn er alleen al honderdduizenden spookfacturen in omloop die niet altijd opgemerkt worden.

 

Tot slot vind je hieronder een overzicht vanuit het CBS met de oorzaak van alle meldingen in 2018.

image.png

bron: CBS; 1,2 miljoen slachtoffers van digitale criminaliteit, 17-07-2019

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid