CMS, nog zo’n afkorting. Maar wat is het?

Privacy-kenner Marcus aan het woord

Afgelopen maand hebben we het gehad over veiligheid, voor maart staat er een nieuw thema op het programma. De hele maand zullen er blogs verschijnen over CMS-gerelateerde onderwerpen. Er zullen blogs verschijnen over waar je op moet letten wanneer je een website start, specifiek aandacht voor het CMS WordPress en onze integratie naar WordPress. Maar we beginnen met een algemeen artikel over wat een CMS is en welke verschillende CMS’en er bestaan.

CMS

CMS staat voor een content-beheersysteem of Content Management Systeem. Het is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op het internet kunnen publiceren (content management). Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen en templates.

Website beginnen

Wanneer je een website gaat maken, heb je een CMS nodig. Je hebt CMS pakketten voor een website en CMS pakketten voor een webshop. Met een website CMS pakket kun je een volledige, informatieve website maken. Met een webshop CMS pakket kun je online producten verkopen. Daarnaast heb je ook nog extra plugins om je pakket van meerdere functies te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan plugin die je teksten controleert op SEO (zoekmachine) kwaliteit.

Website CMS Pakketten

Bij VIP Internet kun je, wanneer je een website gaat beginnen, kiezen uit vier verschillende soorten CMS’en. We bieden Joomla, WordPress, Drupal en Concrete5 aan. WordPress is het populairste CMS en over twee weken wordt hieraan ook een blog gewijd. De overige drie CMS’en zal ik nu met jullie bespreken.

Joomla

Met Joomla kun je op een eenvoudige manier een website bouwen met veel mogelijkheden. Een persoonlijke website met een paar pagina’s of een uitgebreide website met een blog, gastenboek en fotoalbum. Het behoort allemaal tot de opties. Joomla behoort tot één van de meest populaire CMS pakketten door het eenvoudige gebruik en de mogelijkheden tot uitbreiding.

Drupal

Drupal is geschikt voor een website met veel content en gebruikers. Drupal wordt wereldwijd veel gebruikt door professionele organisaties en netwerken. Een voordeel van Drupal ten opzichte van andere CMS’en is het toekennen van beheerdersrollen. Iedere rol heeft zijn eigen rechten qua aanpassingen op de website. Tevens is het mogelijk content of functionaliteiten af te schermen. Drupal heeft een grote keuze in modules waarmee je eenvoudig je website aantrekkelijk en uitgebreider kunt maken.

Concrete5

Bij Concrete5 staat het gebruikersgemak centraal. Door de eenvoudige gebruik is het voor iedereen mogelijk om inhoudelijke aanpassingen aan een website te maken. En ook het publiceren van nieuws en plaatsen van foto’s is eenvoudig. Als enige CMS kun je met Concrete5 wijzigingen aanbrengen binnen je webpagina’s. Hierdoor zie je direct hoe de pagina er voor je bezoekers uit ziet. Je hoeft niet ‘achter de schermen’ een wijziging aan te brengen. Naast de basis van Concrete 5 kun je gebruik maken van add-ons om je website uit te breiden. Hiermee maak je een website die er precies uitziet zoals jij dat wilt.

Webshop CMS pakketten

Wanneer je online producten wilt gaan kopen, kun je kiezen uit één van de onderstaande populaire webwinkel software pakketten:

  • OpenCart is geschikt voor kleine en middelgrote webshops. Je hebt toegang tot een ongelimiteerd aantal producten die je kunt toevoegen. Tevens kun je hiermee meerdere webshops beheren. Bij VIP Internet is OpenCart het meest gekozen.
  • osCommerce is ook geschikt voor kleine en middelgrote webshops. osCommerce staat bekend om haar gemak wat betreft beheer en onderhoud. Daarnaast biedt het een grote keuze in plugins.
  • PrestaShop is net zoals de vorige twee geschikt voor kleine en middelgrote webshops. De vormgeving is eenvoudig aan te passen en het biedt je diverse betaalmogelijkheden.

Plugin functionaliteiten

Naast de standaard functionaliteiten, zijn er ook nog extra functionaliteiten waar je voor kunt kiezen. Met deze functionaliteiten kun je jouw website of webshop geavanceerder maken. VIP internet biedt vier verschillende plugins aan, namelijk:

  • Fotoalbum: hiermee kun je jouw eigen fotoalbum beheren. Je kunt er foto’s mee bewerken en eenvoudig plaatsen op je website.
  • Phpbb forum: dit is een community, die je kunt toevoegen. Het biedt je de mogelijkheid om eenvoudig online te communiceren. Daarnaast kun je ook zelf de vormgeving bepalen. Deze plugin is het meest gekozen!
  • Wiki: wanneer je Wiki toevoegt, voeg je een online encyclopedie toe aan je website of webshop. Je kunt daarmee eenvoudig pagina’s toevoegen aan je website.
  • Project: deze plugin zorgt ervoor dat je het online samenwerken verbeterd wordt. Het is voornamelijk geschikt voor bedrijven en projecten. Je kunt ook werkgroepen instellen.

VIP Internet biedt je dus een scala aan opties om jouw website of webshop helemaal naar jouw wensen in te richten. Over twee weken verschijnt er een uitgebreide blog over het meest gekozen CMS, WordPress. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over CMS, of ben je benieuwd naar welk CMS het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken met je mee naar je wensen en geven je advies over een passend CMS.

Albert Popken - Marketeer & Accountmanager Als Accountmanager en Marketeer weet Albert de vertaalslag te maken tussen Sales & Marketing.

Reageer op dit artikel