Werken in de Cloud

#Tips #Informatief

Door Albert | 10-04-2020

Deel dit bericht

Het gebruik van Floppy disks als opslagmedium behoort tot de verleden tijd. Misschien heb jij ze vroeger ook massaal gebruikt. Vooral veel jongeren weten niet hoe zo’n disk eruit ziet. Wist je namelijk dat ze sinds 2011 niet meer geproduceerd worden? Ook het branden van cd-roms is tegenwoordig geen professionele manier om gevoelige bestanden op te slaan. USB-sticks zijn ook steeds minder in trek en gezien de veiligheidsrisico’s niet te adviseren om onderling bestanden uit te wisselen. Het is namelijk erg makkelijk voor criminelen om malware op USB te installeren en je pc te infecteren. Vind je een USB-stick of krijg je er een cadeau? Stop deze dan niet zomaar in je laptop of pc!

 

Maar hoe deel je dan makkelijk en vooral veilig een pdf-bestand, PowerPoint presentatie of actuele omzetcijfers op ander apparaten of onderling? Werken in de Cloud is de standaard geworden om bestanden te delen en te benaderen.

 

Wat is werken in de ‘Cloud’?

Met werken in de Cloud wordt het online opslaan en benaderen van gegevens bedoeld. Dit kunnen bestanden, foto’s of simpelweg gespreksloggen zijn. Een eenvoudig voorbeeld is WhatsApp. Wist je dat alle gesprekken, verstuurde en ontvangen foto’s worden opgeslagen in de Cloud? Hierdoor kun je volledige gespreksgeschiedenissen makkelijk laden op een nieuwe telefoon en blogfoto’s van je favoriete hostingprovider doorsturen.

 

Waarom de Cloud gebruiken?

Door bestanden in de Cloud op te slaan kun je deze altijd en overal benaderen. Het voordeel is dat een lokale storing of issue met een harde schijf niet leidt tot dataverlies. Ook kunnen meerdere personen het bestand tegelijkertijd inzien en zelfs bewerken. Door bijvoorbeeld een Excel-bestand online te delen kun je ook zien welke collega het bekijkt en wie aanpassingen maakt.

Het werken in Cloud is een manier om samenwerken op afstand te verbeteren. Ook bevordert het de mogelijkheden tot thuiswerken of werken op verschillende locaties

 

Het gebruik van een communicatieplatform zoals Slack of Microsoft Teams is bij veel ondernemingen standaard. Hierbij worden bestanden gedeeld en bewerkt. Dropbox wordt bij particulieren ook veel gebruikt om foto’s en bestanden online op te slaan. Bijna 3 op de 5 Nederlanders maakt gebruik van Cloudopslag. Van de groep die nog niet in de Cloud zit, geeft bijna de helft aan dit op termijn wel te gaan gebruiken (bron: forsa en Norstat)

 

Wat zijn de risico’s?

Werken in de Cloud betekent dat gegevens op een (gedeelde) server staan. Meestal is dit op een externe locatie zoals het platform van Microsoft. Je maakt jezelf hierdoor afhankelijker van andere partijen. Als er een storing is bij de leverancier, dan zijn je bestanden niet benaderbaar. Wordt je Cloud-abonnement plots een stuk duurder, dan is overstappen niet altijd eenvoudig. Op de hoogte zijn van abonnementsvoorwaarden en -kosten is belangrijk.

Ook speelt veiligheid natuurlijk een belangrijke rol. Een hack of het lekken van inloggegevens maken je kwetsbaar voor cybercrime. Met werken in de Cloud is het lastig te achterhalen welke data gelekt is en hoe groot de impact is. Er zijn immers geen fysieke schijven of bestanden die buit worden gemaakt. Gebruik daarom niet zomaar elke Cloudopslag maar maak een bewuste keuze. Hiermee beperk je de risico’s.

 

Welk Cloudplatform past bij jou?

In ons komende blog zullen we een aantal betrouwbare en veelgebruikte aanbieders bespreken. Je kunt dan zelf beoordelen of werken in de Cloud voor jou is weggelegd, en welk platform daar het beste bij past.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid