Het belang van back-ups

#Informatief #Plesk

Door Albert | 29-05-2020

Deel dit bericht

Een eigen website is dé manier om je online te laten zien en onderscheiden. Het is jouw visitekaartje om mensen over te halen tot een bestelling of om contact op te nemen. Daarom het is regelmatig nodig om updates door te voeren, de lay-out aan te passen of nieuwe content te plaatsen. Zo blijft jouw visitekaartje veilig en relevant.

Bij elke aanpassing aan je website is het mogelijk dat er iets misgaat. Een update kan ervoor zorgen dat plug-ins niet meer werken waardoor je website niet volledig laadt. Een lay-out aanpassing kan grote gevolgen hebben voor de leesbaarheid. Het terugzetten van een back-up is dan de enige manier om snel je online plek te herstellen.

Ook buiten jouw directe invloed om kan data verloren gaan; denk aan malware of hardware problemen met de server. Dus ook statische websites zonder nieuwe content hebben een back-up nodig.

 

Wat is een back-up

De term back-up vereist waarschijnlijk geen uitgebreide toelichting. Wel is het handig om te begrijpen hoe een back-up werkt. Je kunt het zien als een momentopname van je website die je vastlegt. Een back-up is nodig als er iets mis is gegaan aan de achterkant van de website of op serverniveau. Je herstelt je website dan naar het moment van vóór de problemen.

Er is onderscheid tussen volledig (full) en incremental back-ups. Een full back-up is simpelweg een volledige back-up van de gehele website. Een incremental back-up bevat alleen de wijzigingen tussen de nieuwe en vorige back-up. Omdat een volledige kopie van websites ontzettend veel ruimte in beslag kan nemen, heeft de incremental methode tegenwoordig de voorkeur.

Het is verstandig om een back-up niet op dezelfde locatie als je server op te slaan. Daarom worden bij ons alle back-ups in de Cloud opgeslagen. Is de server niet meer te benaderen? Dan kan je website alsnog snel hersteld worden. Structureel een back-up maken voorkomt dat er veel data verloren gaat bij het terugzetten.

 

Hoe maak ik een back-up

Ons hostingplatform maakt gebruik van het controlepaneel Plesk. Standaard hebben wij het maken en beheren van back-ups (gratis) voor je ingesteld via Acronis Backup. Er wordt elke dag een incremental back-up gemaakt die 7 dagen worden bewaard.

Je behoudt zelf altijd de volledige controle over de instellingen. Via Acronis Backup kun je eenvoudig instellingen inzien en wijzigen. Het maken van een full back-up is uiteraard ook mogelijk. Houd wel rekening met de schijfruimte van je hostingpakket. Als er onvoldoende ruimte is, kan er geen nieuwe kopie gemaakt worden.

 

Hoe herstel ik mijn website

Je kunt een back-up makkelijk terugzetten om je website te herstellen. Alle data in de periode tussen de back-up en de huidige live-omgeving gaat dan verloren. Wees dus voorzichtig en zorg dat je een actuele back-up hebt. Is die niet beschikbaar, probeer dan handmatig je content te redden of maak, indien mogelijk, eerst een nieuwe back-up.

In het voorbeeld hieronder zie je hoe je back-ups kunt herstellen. Ga naar Website & Domains en kies voor Acronis Backup. Daarna selecteer je de website, vervolgens kom je direct in het Dashboard van Acronis. Je kunt hier instellingen inzien, aanpassen en de gewenste back-up kiezen.

image.png

 

Kan VIP mij helpen met mijn back-up-instellingen?

Natuurlijk helpen we je graag. Kom je er niet uit of wil je zeker weten of alle instellingen goed staan? Neem dan gerust via de chat contact met ons op. Aan de hand van schermafbeeldingen kunnen we met je meekijken en je adviseren. Bij elk hostingpakket stellen we het maken en herstellen van back-ups in. Als deze instellingen niet zijn aangepast kunnen we een makkelijk back-up voor je herstellen.

 

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid