Zelf een WordPress back-up maken

#Tips #Informatief

Door Albert | 04-11-2018

Deel dit bericht

We krijgen regelmatig de vraag hoe je een back-up van WordPress maakt. In dit artikel leg ik je graag uit hoe dat werkt. Dat een back-up belangrijk is, hoeven we vast niet uit te leggen. Maar waarom adviseren we jou om dit zelf te doen?


Waarom zelf een back-up maken? 
Als je vertrouwde hostingpartij maken we continue back-ups om je website veilig te stellen. Dus wees gerust, je content is altijd in veilige handen. Het kost ons aardig wat tijd om een back-up terug te zetten en de website volledig te controleren. Eenmalig je website herstellen kost daarom €75,- en met onze back-up service betaal je slechts €1,95 per maand. Je kunt deze kosten besparen door zelf een back-up te maken en terug te zetten. Het is makkelijk, veilig en je bent niet afhankelijk van onze openingstijden of een wachttijd.

Hoe maak je een back-up?
Je hebt simpelweg twee opties voor het maken van een back-up. Je kunt een plug-in gebruiken of je maakt handmatig een back-up via FTP. Voor de meeste websites is het gebruiken van een plug-in de beste optie. Kies je ervoor om handmatig een back-up te maken dan kun je via MijnVIP.nl je FTP-gegevens terugvinden.

Welke plug-ins kun je gebruiken?
Er zijn veel gratis en betaalde plug-ins die je kunt gebruiken. Voor het maken van back-ups bevelen we de volgende plug-ins aan:
• All-in-One WP Migration
• UpdraftPlus
• BackWPup

Welke je uiteindelijk kiest is geheel aan jou. We hebben wel een tip: let op de datum waarop een plug-in voor het laatst is bijgewerkt. Plug-ins die regelmatig worden bijgehouden werken beter met de laatste WordPress versies. Daarnaast heeft de ontwikkelaar dan recent (beveiligings)verbeteringen doorgevoerd.


Hoe maak je handmatig een back-up?
Gebruik je liever geen plug-in? Geen probleem, het is relatief simpel om zelf je back-up te maken. Een website bestaat uit twee onderdelen; een database en bestanden. De database kun je zien als de content van je website. Alle gegevens staan in de database. Bestanden zijn al het beeldmateriaal, scripts, installatiebestanden en plug-ins. Van beide onderdelen is het noodzakelijk regelmatig back-ups te maken.


Wat is FTP en hoe werkt het?
FTP staat voor File Transfer Protocol. Kort gezegd gebruik je een programma om je bestanden digitaal te verplaatsen. Bestanden kun je via een FTP-programma naar je computer juist naar de server kopiëren. Een veelgebruikt programma hiervoor is FileZilla. Je vult hier de serverinformatie en inloggegevens in om contact te maken met de server. De host is ftp.jedomeinnaam.nl In MijnVIP kun je de gebruikersnaam en wachtwoord inzien en aanpassen.

Hoe exporteer ik een database?
De database kun je via onze portal of jedomeinnaam.nl/mysql-admin of benaderen. In het portaal van phpMyAdmin exporteer je vervolgens de database.
De inloggegevens van de database kun je in het bestand wp-config.php, die je via FTP binnenhaalt, terugvinden. Nadat je de database lokaal is opgeslagen heb je de back-up van je data gemaakt.

Het is belangrijk regelmatig je database te exporteren. Als je een database van drie weken geleden terugzet, verlies je alle nieuwe gegevens van daarna. Dit kunnen ook de bestellingen van je klanten zijn!


Back-up terugzetten
Bij de meeste plug-ins kun je met één klik op de knop je back-up terugzetten. Als dit niet het geval is, kun je op de website van de ontwikkelaar de instructie vinden.
Bij een handmatige back-up zet je via FTP de bestanden terug. In phpMyAdmin gebruik je de optie ‘importeren’ om de database te vervangen. Let erop dat je de meest recente database terugzet.

Als je er niet helemaal uitkomt dan helpen we je graag. We hebben ook een aantal uitgebreide handleidingen op onze supportpagina om je op weg te helpen.

Cookies Wij maken gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om onze website te verbeteren. Informatie die wij opslaan zijn je IP-adres, surfgedrag en persoonsgegevens die worden ingevuld.Lees ons beleid